Актуално

На фокус

Авторката на "Приятели" се извини за липсата на чернокожи в сериала

Авторката на

01.07.2022

Втори фронт

682


Създателката на култовия сериал "Приятели" Марта Кауфман се извини, че сред главните герои на тв поредицата няма цветнокожи, съобщи британският "Телеграф". Кауфман, която е също съавтор на новия сериал по Netflix "Грейс и Франки", компенсира тази липса на расово разнообразие с огромно дарение. Тя отдели 4 милиона долара от личните си средства, за да ги дари на университета "Брандейс" в Бостън. С тях учебното заведение, в което тя самата се е дипломирала преди години, ще разкрие нова катедра за изучаване на африканското и афроамериканското наследство.

В интервю пред в. "Лос Анджелис таймс" тя заяви, че първоначално се е противопоставяла на критиките за липсата на расово разнообразие в сериала, но след смъртта на Джордж Флойд през 2020 г. е променила мнението си. 20-годишният Флойд бе убит от полицията в Минеаполис и това доведе до мащабнни протести в САЩ и други страни, дори до бутане на паметници и преосмисляне на исторически факти.

"Научих много през последните двайсет години", казва Кауфман. "Да признаеш и приемеш вината си не е лесно. Болезнено е да се погледнеш в огледалото. Срамувам се, че не знаех тези неща преди 25 години". 

Тя добави още: "Отне ми много време да разбера как системният расизъм се е просмукал в мен. Работих усилено, за да стана съюзник, анти-расист. И ми изглеждаше, че това е начин да участвам в разговора от перспективата на бяла жена."

Имаше сигурно сто неща, които е можело да направим по различен начин, уточнява тя пред "Лос Анджелис таймс". 

Нейният съавтор в "Приятели" Дейвид Брайт вече е коментирал липсата на расово разнообразие в сериала, подчертавайки, че те не са планирали всички важни герои да бъдат бели. "Важно е днешното изкуство да отразява истинското състояние на обществото", каза преди време Брайт пред "Холивуд рипортър". "Нашият опит, и на тримата, идва от младостта ни в Ню Йорк. Но не сме планирали преднамерено изцяло бели герои. Очевидно химията между шестимата говори сама за себе си." Щеше да е лудост да не наемем точно тези шестима актьори, казва той и продължава: "Какво можех да кажа? Да сложим черна Лиса? Обожавах актьорите, обожавах шоуто и всичко в него".

   Източник: СЕГА

Свързани статии