Актуално

На фокус

Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. за подсилване охраната на границата

Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. за подсилване охраната на границата

23.01.2023

Втори фронт

48


Охраната на външните европейски граници е общ ангажимент на всички държави членки на ЕС, заяви президентът Радев
Ние охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре от редица държави, които са в Шенген. Аз мисля, че не е справедливо ние с Румъния да бъдем извън Шенген, каза още той
Ние сме заедно в борбата с организираната престъпност и каналджийството. Целта на моето посещение тук е да предам на Европейския съюз от какво се нуждае България, заяви австрийският канцлер
Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. за подсилване охраната на границата. Това стана ясно на брифинг пред медиите в Елхово, където са на посещение президентът Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер.

Радев и Нехамер пристигнаха с военен хеликоптер "Кугър" на границата ни край Елхово. На място те се запознаха с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.    


Те посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

"Радвам се, че австрийската делегация имаше възможност да види границата и да се запознае с начина, по който ние я охраняваме. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България, в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на Европейския съюз, полага огромни усилия да се справи с нея", заяви президентът Радев.

"Построили сме с изцяло национален бюджет охрана по цялата граница. По продължение на границата са разположени стационарни и мобилни системи за видеонаблюдение", допълни той.


Радев подчерта, че миграционният натиск по границата е нараснал рязко през изминалата година.

"В рамките на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а десетки други бяха ранени. За справяне с тази ситуация България предприе бързи и решителни мерки. Срещи на най-високо политическо ниво с Турция и Гърция", каза президентът.

По думите му Турция е поела ангажимент да охранява границата много по-стриктно от турска страна.

"Предприемаме и действия за подготовката на нашите гранични полицаи. Командировахме допълнителни сили от българската армия на границата и засилихме проверките вътре в страната за борба с нелегалната миграция", увери Радев.


"Искам ясно да заявя, че сме изправени срещу мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти с клонове в различни държави от ЕС. Не малко от трафикантите, които залавяме, са граждани на държави от Европейския съюз", каза още той.

Президентът припомни акцията "Хавал" от миналата седмица, която имаше за цел да удари трафикантите.

"Високо оценяваме подкрепата на Австрия за справянето с нелегалната миграция. Искам да благодаря на канцлера Нехамер за ползотворното сътрудничество, което установихме с неговото правителство. Съвместните действия вече дават резултат", заяви Румен Радев.

"Сърдечно благодаря на президента Радев за гостоприемството. Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования на близките на граничните служители, които са изгубили живота си, докато са изпълнявали служебния си дълг. Защитата на българо-турската граница е защита и на границата на Европа. Затова сме изключително благодарни за усилията на българската страна", това каза канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

"Благодарността само не е достатъчна, трябва да има активни действия по осъществяване на това партньорство. Имахме възможност да видим какви предизвикателства представлява защитата на тази граница. Президентът изложи средствата, които са необходими, за да бъде засилена защитата", каза още той.

"Австрийската страна подкрепя усилията и желанието на България да усили тази защита. Ние ще се застъпим за България пред Европейката комисия, за да помогнем тези 2 млрд. евро, които са необходими за защита на границата, да бъдат доставени", заяви австрийският канцлер.

Нехамер каза, че тези средства ще бъдат използвани за закупуване на по-усъвършенствана техника за охрана на границата.

"Ние сме заедно в борбата с организираната престъпност и каналджийството. Важно е да се подчертае, че са необходими законови промени на европейско ниво по тази тема. Трябва обща политика за отблъскване на миграцията, за да може да има една ефективна борба в Европейския съюз", коментира канцлерът.

"Целта на моето посещение тук е да предам на Европейския съюз от какво се нуждае България. От какви средства и от каква подкрепа в тази изключително трудна дейност", заяви Карл Нехамер.

"Трябва да се изправим пред факта, че системата на Шенген в момента се намира в голяма криза. От 2015 г. Германия въведе отново граничен контрол на границата си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път в историята си въведе граничен контрол на границата си със Словакия. Австрия контролира с гранични служители, независимо от това, че ние сме вътрешна страна на Шенген", каза канцлерът по темата с Шенген.

"Първото, което трябва да направим е да укрепим защитата на границата. Трябва да имаме реален резултат, което означава да намалеят мигрантите във вътрешната част на Шенгенското пространство. Трябва ясен сигнал на европейско ниво, че страните, които защитават външната граница на ЕС, не са изправени сами пред този проблем. Това е правен въпрос, който трябва да бъде решен на европейско ниво", обясни той.

"Това, че Шенген не функционира правилно в централна Европа, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген", заяви президентът Радев.

"Ние охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре от редица държави, които са в Шенген. Шенгенското пространство олицетворява една от най-значимите ценности на Европейския съюз. Освен сигурност има икономически и други измерения. Аз мисля, че не е справедливо ние с Румъния да бъдем извън Шенген", допълни той.

Радев изрази надежда, че в обозримото бъдеще ще бъде намерено рационално решение на проблема.

"Охраната на външните европейски граници е общ ангажимент на всички държави членки на ЕС. Държавите на първа линия, особено България, се нуждаят от подкрепа", каза още Радев

    Източник: 24 часа

Свързани статии