Актуално

На фокус

Аве, Борисов, отиващите на смърт те поздравяват

Аве, Борисов, отиващите на смърт те поздравяват

13.03.2021

Втори Фронт

3578


Хаосът стигна връхната си точка. Насред набиращата сила трета вълна и ръст на смъртните случаи масовото ваксиниране срещу коронавируса в България беше прекратено, а строги ограничителни мерки няма. Спирането на ваксинацията беше съобщено на хората по объркващ начин и предизвика паника и неясноти. Не беше изяснено политическо ли е това решение, или медицинско. Не стана ясно кой носи отговорност и какви мерки ще бъдат предприети, за да се запазят животът и здравето на хората в риск, след като основното "оръжие" (по определението на здравните власти) срещу пандемията - масовата ваксинация - беше извадено от употреба.

В момента картината е изключително тревожна - заразата е в настъпление, болниците са на ръба да започнат да връщат пациенти, а всичко е отворено, без нощните заведения и училищата. "Смъртността е сякаш всеки ден в България пада по един самолет", както сполучливо написа Ивайло Йорданов във фейсбук. Всеки ден по един паднал самолет, представете си го!

На този фон властта абдикира и всичко зависи от волята на управлението по места. Държавата е на автопилот, докато премиерът се грижи за предизборния си имидж. А мнозинството от избирателите нехае и не спазва мерки. И както винаги спасението на давещите се е оставено на самите давещи се.

Поредната каша във ваксинационния план беше предшествана от скандален брифинг на медицинските експерти в четвъртък, воден от здравния министър Костадин Ангелов. Тогава станаха ясни няколко абсурдни неща:

1. Изпълнителната власт отказва да поеме отговорност за тежката здравна ситуация в страната. Премиерът, който иначе не спира да парадира с едноличната си власт - тотално противоречаща на конституцията - се скри зад щаба по коронавируса, който е експертен орган, а не политически.

2. За да не понася Борисов негативите от непопулярните решения, които трябва да се вземат точно преди изборите, топката беше прехвърлена на регионално ниво. Така по места станахме свидетели на шизофренни мерки. Например в Благоевград ограниченията траяха от ден до пладне - вчера наложени, днес вече бяха отменени, след като недоволни протестираха пред областната администрация. Във Варна се случи същото, като отмениха единствено честването в 100-годишния си театър, където трябвало да присъства президентът Румен Радев. При масово отворени заведения и молове, навсякъде като единствена жертва на ограниченията паднаха пак учениците и студентите.

3. Медиците, изправени на амбразурата да бранят Борисов, обясниха, че отговорността за тежката ситуация е на гражданите. На фона на драстичен ръст на заразите, тежките случаи и починалите от коронавирус през последната седмица и прогнозите, че третата вълна на пандемията може да надмине по трагични резултати тази от есента на 2020г, се разбра, че засега локдаун няма да се налага. Нещо повече - медицинските лица се явиха с очевидно предварително подготвени речи и директно започнаха с упреците към хората, без нито дума критика към изпълнителната власт, на която данъкоплатците плащат щедро, за да осъществява контрол и справедливи регулации.

Например здравният министър Костадин Ангелов заяви, че "медицината не може да се пребори за пациент, който не иска да се бори за себе си", както и че "това е страната, в която живеем, и хората, с които работим". Тоест "такъв е матр'ялът", дето викаше премиерът. Ангелов доразви мисълта си със сложно съждение, че локдаун ще се наложи, когато хората "повярват в него" и "когато обществото е готово". Удивителна формулировка, която в другите държави никой не си позволява, ако не броим Занзибар, който направо отмени съществуването на коноравируса.


Министърът се опита да се разтовари от политическа отговорност с обяснението, че говори "като лекар", което е абсурдно предвид високия държавен пост, който заема. Липсата на информационна кампания за ваксините беше отиграна с информацията, че "до няколко дни ще има клип", а като аргумент за едногодишното закъснение беше посочено: "На тези хора, които играят на масата, как да обясним? Каква информация повече да дадем?" В нормална демокрация тези думи биха били придружени с оставка заради очевидното признание за неспособност за справяне със задълженията в тежката ситуация.


Според здравния министър контрол няма, защото той зависел от личната отговорност. И произнесе поредния си абсурд: "Ако има 90 човека на масата, трябва ли 90 полицаи да ги свалят оттам?" Главният държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев сложи "черешката на тортата", като възкликна по повод липсата на контрол за спазване на мерките и неналагането на по-сериозни ограничения: "С автоматите на улицата и който се появи, да го избиваме?!" За негово сведение - в Германия на всяка крачка има полицаи, които да следят за мерките, и не, не стрелят с автомати, а въвеждат ред.


Експертите очевидно не са наясно как функционира демокрацията: гражданите избират свои представители, които да упражняват властта от тяхно име и да осъществяват контрол, за да не действа "законът на джунглата". Вместо това съвсем нахално ни предлагат именно този закон за справяне с пандемията. Такава впрочем е политиката на правителството на Борисов и спрямо икономиката, и спрямо ограничителните мерки, и спрямо ваксинацията. Никъде няма грижа, всичко е въпрос на "уреждане" в мега хаоса.


Представителите на националния щаб сътвориха най-голямото си противоречие - те признаха тежката ситуация и същевременно отрекоха необходимостта от спешни ограничения. Защо - Кунчев се изтърва: компромисът бил заради икономиката. Тоест след като управляващите не успяха да предложат адекватни помощи на редица браншове, а самоосигуряващите се тотално бяха зачеркнати като нуждаещи се от подпомагането, след като викаха на работодателите "да си продават майбасите, за да плащат заплати", а на лекарите предлагаха "да се отказват от заплатите си, за да има пари за сестрите", сега ще правят компромиси с цената на човешки животи.


Изпратените "на амбразурата" обявиха, че не желаели да слушат критики, защото "на цялата планета е така". Само че не е. Има държави, които скоро ще оставят зад гърба си кризата, има и много страни, в които хората не изнемогват икономически, както тук.


Щеше да е много смешно, ако не беше истински кошмар и ако не ставахме свидетели как уважавани лекари се излагат по жалък начин в опит да защитят безобразно грешните действия на едно правителство, което отдавна трябваше да си е подало оставката заради некомпетентността и безотговорността си.


4. Премиерът, здравният министър и експертите съсипаха масовата ваксинация. В рамките само на 24 часа, след като се разбра, че в Австрия съобщават за два случая на тромбози след ваксината на "Астра Зенека", единият с фатален край, позицията им се преобърна с хастара навън. Вчера уверенията бяха, че "партидата не е спряна, ваксината се прави, няма опасност за живота и здравето на хората". Днес вече след смъртен случай в България на жена със сърдечно заболяване и наднормено тегло, ваксинирана със съвсем друга партида, се налагат превантивни мерки, които се изразяват в тотално спиране на ваксинирането и изчакване на "официално произнасяне на комитет към Европейската агенция по лекарствата", а Борисов дори говори, че чака да му изпратят лично на него официално писмо.


И вече не става дума нито за партиди, нито за пациенти с конкретни заболявания. Спира се всичко, а ваксинираните са оставени на собствените си страхове. И няма значение, че някои държави почти приключиха ваксинацията си и нямат проблеми с тромбози. Тук залъгваме неинформираните, че както е в България, така било на цялата планета.


5. В сряда лъсна още една лъжа на управляващите - че всеки ще може да си избира ваксина. Само дето пропуснаха да кажат на хората, че това няма да се случва сега, а друг път. И отново контрата се оказа в гражданите - никой нищо не им бил гарантирал и обещавал.


В това лашкане между тайни и лъжи цъфти тотален хаос и недоверие към каквото и да е, свързано с тази власт и нейните послания за коронавируса. И вече няма съмнение, че има простичко обяснение - премиерът Бойко Борисов, който кара последните дни от мандата си, се опитва да угоди предизборно на масата от избирателите. А те, както е известно, желаят леки ограничителни мерки срещу коронавируса и голяма част от тях са против ваксините. Така животът и здравето на всички стават заложници на предизборната кампания на една партия и нейния лидер с помощта на лакейството на отбрани медици - всички те убедени, че се справят "най-добре".


Ave Caesar, morituri te salutant!

Източник: Дневник

Свързани статии