Актуално

На фокус

Астрофизици откриха първата “спяща” до звезда черна дупка

Астрофизици откриха първата “спяща” до звезда черна дупка

19.07.2022

Втори Фронт

144


Екип от астрофизици, известен с развенчаването на предишни предполагаеми черни дупки, обяви свое собствено откритие: първата “спяща” черна дупка със звездна маса, забелязана около звезда в близка галактика. Въпреки че според учените тези черни дупки са често срещани във Вселената, те се оказаха трудни за откриване.

Сега международният екип е открил “игла в купа сено”, казва Томер Шенар, астрофизик от Амстердамския университет и водещ автор на новото изследване в списание Nature Astronomy.

Екипът е търсил в небето нещо, което евентуално би могло да се превърне в двойна черна дупка, при която две черни дупки обикалят една около друга, след като са погълнали звездите си при експлозия на свръхнова.

“Открихме доста масивна звезда, която тежи 25 пъти повече от масата на нашето Слънце, която обикаля около нещо, което не виждаме”, каза Шенар пред АФП.

Те смятат, че синята звезда, която се намира в галактиката Голям Магеланов облак, съседна на нашия Млечен път, е впримчена в танц на смъртта с черна дупка, чиято маса е девет пъти по-голяма от тази на нашето Слънце.

Този вид черни дупки обикновено се откриват чрез рентгеновото лъчение, което излъчват, докато събират материал от звездата си спътник. Но тази двойна система, известна като VFTS 243, се нарича спяща, защото не излъчва рентгенови лъчи – не е достатъчно близо, за да изсмуче материя от звездата си.

Хюг Сана, астрофизик от университета KU Leuven в Белгия, заяви, че само в Млечния път има около 100 милиона черни дупки със звездна маса, които са много по-малки от свръхмасивните си по-големи братя. Въпреки това са открити само 10, казва Сана, съавтор на изследването. Възможно е това да се дължи на факта, че много от тях са в спящо състояние и чакат да погълнат своята звезда-придружител. Сана каза, че наблюдението им е като да гледаш двама души да танцуват в тъмна стая, единият облечен в бяло, а другият в черно. Може да виждате само единия танцьор, но знаете, че другият е там.

“Никога досега не сме откривали такива системи”, каза Шенар пред АФП. “Имаше няколко твърдения през последните години, но всички те бяха повече или по-малко опровергани”, каза Шенар.

Откритието може да даде представа и за това как се формират черните дупки. Смята се, че черните дупки със звездна маса се раждат по време на смъртта на голяма звезда, при масивна експлозия на свръхнова. Силата на взрива изтласква черните дупки в двойна система в елиптична, а не в кръгова орбита.

Въпреки това VFTS 243 има орбита, която също е идеално кръгла.

“Това означава, че звездата веднага е изчезнала в черната дупка”, каза Шенар. “Това има голямо значение за начина, по който се формират тези двойки черни дупки”, каза той, добавяйки, че звездата на VFTS 243 в крайна сметка може да колапсира по подобен начин.

Източник: tvmedia.bg

Свързани статии