Актуално

На фокус

„АстраЗенека“: Няма данни, че ваксината е довела до смъртни случаи

„АстраЗенека“: Няма данни, че ваксината е довела до смъртни случаи

13.03.2021

Втори Фронт

1596


Прегледът на индивидуалните съобщения за странични ефекти до този момент не предполага, че ваксината може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай. Това обявиха от фармацевтичната компания „АстраЗенека“, след като днес България спря прилагането на препарата им след като почина ваксинирана с него жена.

Няколко държави от ЕС пък временно блокираха една партида ваксини заради смъртен случай в Австрия, проверяват се и опасения от тромбози в Дания.

„Федералният офис за безопасност в здравеопазването на Република Австрия излезе със становище, че няма причинно-следствена връзка между поставената ваксина и наблюдаваните събития“, посочват от компанията.

И допълват: „Анализът на базата ни данни за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при приложение на ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд – АстраЗенека във всяка отделна възрастова група, партида или страна. Всъщност, наблюдавания брой такива събития е значително по-нисък при лицата, получили ваксината, отколкото би трябвало да се очаква в общата популация“.
 

От „АстраЗенека“ подчертават: „Във всяка стъпка в процеса на производство и разпространение на ваксината се провеждат многобройни изследвания за качество и безопасност. Всяка партида преминава през всички стъпки за оценка, по време на които се провеждат над 60 различни контролни теста за качество“.

Публикуваме цялата позиция на “АстраЗенека”:

Лекарствената безопасност е основен приоритет на АстраЗенека. Регулаторните органи прилагат ясни и стриктни стандарти за ефикасност и безопасност при одобрението на всеки лекарствен продукт, в това число и ваксина срещу COVID-19  на Оксфорд – АстраЗенека.

Профилът на безопасност на ваксината е широко проучен във фаза III клинични проучвания и независимият детайлен преглед на данните потвърждава, че ваксината се понася добре като цяло.

В допълнение на данните от клинични проучвания, десетки милиони дози са приложени в над 50 страни в света, с което  нараства обемът данни за ефективност и профил на безопасност с ваксината срещу COVID-19  на Оксфорд – АстраЗенека в реалната клинична практика.

Eвропейската Агенция за Лекарствата(ЕМА) постоянно и стриктно проследява съобщенията за странични ефекти в интерес на безопасността на пациентите. Прегледът на индивидуалните съобщения за странични ефекти до този момент не предполага, че ваксината може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай. В линка по-долу е представена позицията на европейския регулатор, съгласно която честотата на тромботичните събития при ваксинирани и неваксинирани лица е една и съща:

https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-prac-investigating-cases-thromboembolic-events-vaccines-benefits


Федералният офис за безопасност в здравеопазването на Република Австрия излезе със становище, че няма  причинно-следствена връзка между поставената ваксина и наблюдаваните събития.

Междувременно Фил Брайън, Ръководител направление „Безопасност на ваксини“ в Британската Регулаторна Агенция за Лекарства и Здравни Продукти (MHPR)  посочи, че тромбозите могат да възникнат по естествен път. Той допълни, че при повече от 11 млн. дози от ваксината на Оксфорд – АстраЗенека, приложени в Обединеното кралство, съобщенията за възникнали тромбози до този момент не са повече от броя, който би могъл да възникне по естествен път във ваксинирана популация.

Анализът на базата ни данни за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при приложение на ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд – АстраЗенека във всяка отделна възрастова група, партида или страна. Всъщност наблюдавания брой такива събития е значително по-нисък при лицата, получили ваксината, отколкото би трябвало да се очаква в общата популация.

Във всяка стъпка в процеса на производство и разпространение на ваксината се провеждат многобройни изследвания за качество и безопасност. Всяка партида преминава през всички стъпки за оценка, по време на които се провеждат над 60 различни контролни теста за качество.

АстраЗенека има готовност да достави планираните количества за България.

  Източник: БТВ

Свързани статии