Актуално

На фокус

Асошейтед Прес: Китай крие информация за произхода на коронавируса

Асошейтед Прес: Китай крие информация за произхода на коронавируса

02.01.2021

vesti.bg

3841


Китайските власти се опитват да попречат на учените и медийните работници да получат достъп до пещери.

Китайските власти се опитват да предотвратят разпространението на информация относно произхода на новия коронавирус, съобщава „Асошейтед Прес“.

Агенцията отбелязва, че нейните журналисти, включително онези, които са били в Китай, са разговаряли с „десетки изследователи от Китай и други страни“, а също така са се запознали с „имейлите, вътрешните данни и документи“, изтекли в пресата. Според агенцията, "китайското правителство контролира строго всички изследвания, свързани с произхода на вируса, потиска някои от тях и активно подкрепя алтернативни теории, че източникът му може да е извън Китай.“

Китайските власти се опитват да попречат на учените и медийните работници да получат достъп до пещери, където гнездят прилепи, от които се твърди, че вирусът може да бъде предаден на хората. Според източници на „Асошейтед Прес“ пробите, получени от групата изследователи, които са били там, са иззети. „На специалистите по коронавирус е наредено да не говорят с медиен персонал“.

Освен това китайските власти са отпуснали „безвъзмездно стотици хиляди долари“ на учени от изследователски центрове, свързани с военните от Китай, които търсят източника на вируса. Решението каква информация може да бъде публикувана на тези специалисти се взема от специална комисия, която получава инструкции директно от китайското ръководство.

Видимо китайските власти се опасяват от разпространението на информация, която може да показва небрежност по отношение на предотвратяването на разпространението на вируса. В тази връзка те силно ограничават сътрудничеството с учени от други страни в тази област.

Свързани статии