Актуално

На фокус

Асен Василев обвини АПИ в престъпление

Асен Василев обвини АПИ в престъпление

08.07.2021

Втори Фронт

660


Служебният министър на финансите Асен Василев обвини в престъпление Агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложила договори, многократно надвишаващи бюджета ѝ. Това стана по време на втория обществен съвет в министерството, където Василев представи разходите на държавата.

За периода от 2019-а до април 2021 г. са възложени договори за 31 милиарда лева, като в анализа не се включват договори за под един милион лева. Голяма част от възложените дейности са в обществени поръчки с един участник или чрез т.нар. ин хаус процедура, а най-много са от Пътната агенция.

Министър Василев даде пример с парите за текущи ремонти:

„2019-а за текущи ремонти са похарчени 416 млн., 2020-а – 800 млн., а за първите четири месеца на 2021-а са поети общо ангажименти за 2,9 млрд. На строителите, разбира се, не е казано, че тези пари ги няма. Това е престъпление“, каза министър Василев и увери, че докладът ще бъде предаден на прокуратурата.

„Вече сме говорили с регионалното министерство това да бъде дадено на прокуратурата и това е толкова дълбоко неморално. И към изпълнителите на тези поръчки, и към всички други, които чакат за държавен ресурс, за да може той да се похарчи за нещо смислено“, каза още Василев.

Обществен съвет към министъра на финансите Асен Василев заседава отново днес. Акцент в него са и инвестициите в инфраструктурни проекти, както и парите за общините.

Преди седмица Василев представи разходната част от бюджета и обяви, че около 1,5 млрд. лева от бюджета могат да бъдат пренасочени, което ще бъде фокусът на подготвяната актуализация.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Свързани статии