Актуално

На фокус

Асен Василев: Актуализация на бюджета е нужна, за да има пари за пенсионерите

Асен Василев: Актуализация на бюджета е нужна, за да има пари за пенсионерите

30.05.2021

Втори Фронт

528


"Малко над 8 милиарда има по сметките на държавата, но 5-6 милиарда не могат да бъдат пипани. Реално МФ разполага с малко над 2 милиарда лева. Приходите засега се изпълняват точно, разходната част трябва да се изпълнява в зададените параметри. Непредвидените разходи обаче са за сметка на съкращаване на други разходи.

Няма да има проблем да останем в дефицита от 4,9 милиарда, който е бюджетиран. Но трябва да се направи актуализация на бюджета на разходните пера. Очакваме да вдигнем значително приходите благодарение на новия начин на работа на НАП и митниците. От другата седмица започват проверките на големите фирми. Ако имаме 500 милиона повече приходи, не можем да ги харчим без разрешение от парламента. Нуждата от актуализация не идва от това, че е нарушен балансът на приходи и разходи, а от това, че за април и май не бяха заложени допълнителните разходи за пенсии. Но бяха направени като се дърпат от други пера. За да продължим мярката за пенсионерите дръпнахме по 0,8% от разходите на всяко министерство", заяви служебният министър на финансите.

"За мое голямо учудване Фондът на фондовете, който управлява 1 милиард лева е на загуба. Това е силно притеснително. Необяснимо е как се стига до натрупване на дългове по 20-50 милиона към НАП. За да се стигне да такова натрупване или не е имало реакция или тя е била затруднена", описа завареното положение Василев.

"Общите касови наличности по фирмите са над 4 милиарда лева, а най-големият фирма за земекопна дейност държи 32 милиона в каса. Това чисто методологично е една много рискова фирма, която трябва да бъде проверена. Гласовете се купуват в кеш и той трябва да излезе от някъде – или от фирми, които го имат на каса или някой да го изтегли от лична сметка. Не вярвам, че купувачите на гласове теглят лични пари от банката", разясни той тезата си, че фирми, които държат големи касови наличности участват в изборна търговия.

"Притеснително е, че на всички нива във всички системи се виждат системни течове", каза Асен Василев.

Източник: glasove.com, бТВ

Свързани статии