Актуално

На фокус

Асен Балтов бе уволнен и като редови лекар от "Пирогов"

Асен Балтов бе уволнен и като редови лекар от

13.09.2021

Втори фронт

2235


Проф. Балтов е бил уволнен днес от института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Самият той съобщи за това на своя профил във "Фейсбук" лаконично:

"Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!"

Бившият директор болницата се е върнал днес на работа в Първа травматология, след като е бил два месеца в болничн. Дори е направил две операции. След това е бил извикан в кабинета на новия директор Иван Поромански, за да му бъде съобщено, че го освобождават от "Пирогов".

От института потвърдиха, че Балтов е уволнен дисциплинарно. Мотивите за това са били посочени в заповедта, но не са достояние на обществеността. Професорът не е приел констатациите, поради което от "Пирогов" му напомнят, че може да защити правата си по съдебен ред.

През юли договорът на проф. Балтов като управител на "Пирогов" бе прекратен след констатациите на НЗОК за нарушения при отчитането на дейност за над 1 млн. лв. Това предизвика шумен личен конфликт със здравния министър Стойчо Кацаров, съпровождан от протести на работещи в "Пирогов", за които имаше съмнение, че са ограничени. Накрая Кацаров се помири с пироговци, но в отсъствието на Балтов, който на финала на конфликта се превърна и в пациент на института, след като получи хипертонична криза.

От МЗ по-късно се дистанцираха от казуса, като напомниха, че нямат отношение към уволнението, тъй като трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. В министерството не е постъпвала информация за уволнението на проф. Балтов, уточняват от пресцентъра. Поради големия обществен интерес обаче министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански.

В последните дни името на Асен Балтов се споменава като кандидат за президент на ГЕРБ, което той публично не е е коментирал.

  Източник: СЕГА

Свързани статии