Актуално

На фокус

Армията ни плаща 109 лева за комплект бельо, войнишката риза струва 120 лева

Армията ни плаща 109 лева за комплект бельо, войнишката риза струва 120 лева

09.01.2021

Втори Фронт

1250


Скъпо ще излезе на Министерството на отбраната новото облекло на военнослужещите, става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. За целта са заделени над 25 милиона лева, с които ще се купуват шуби, панталони, ризи, шапки, якета, шалове, ръкавици, раници и дори бельо за хладно и студено време, пише „Сега“.

Обществената поръчка за доставка на термобельо и ризи за носене под бронежилетката е на стойност 4 800 000 лв. без ДДС. В края на декември след класиране на участниците в процедурата по две от обособените позиции – 24 000 бр. термобельо за хладно време и 24 000 бр. термобельо за студено време, е избрана фирмата „Аполо“ ООД. Единичната цена на комплект бельо е 109,20 лв. с ДДС. Дружеството „Кристън“ ЕООД пък ще доставя 6000 ризи за 119,88 лв. всяка.

Справка в регистъра показа още, че „Аполо“ ООД често печели обществени поръчки за нови облекла на служителите в силовите ведомства. Преди месец на същата фирма е възложена поръчка на обща стойност 2 140 000 лв. без ДДС за доставка на обувки на Министерството на отбраната.

В края на декември пък е сключила рамково споразумение с МВР за доставка на костюми на обща стойност 1 173 380 лв. без ДДС.

Миналата година премиерът Бойко Борисов и началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски лично посетиха логистичния център на фирма „Аполо“ в София, за да инспектират процеса по производството на защитни облекла за лекарите.

Най-голямата част от предвидената сума за нови облекла на военнослужещите ще бъде платена на държавната фирма „Интендантско обслужване“, собственост на военното министерство, която също беше ангажирана от правителство през миналата година да шие предпазни маски и облекла заради пандемията от Covid-19.

Без открита процедура за обществена поръчка с дружеството е подписано рамково споразумение за следващите 36 месеца на стойност 21 955 535 лв. с ДДС., за да изготви и достави полеви и специални работни облека за военните.

В договора са посочени и единичните цени на всяко от изделията. Една зимна камуфлажна полушуба ще струва 230,89 лв., а топлата подплата към нея още 69,19 лв. Направата на хидрофобиран панталон излиза 95 лв., на една камуфлажна риза с дълъг ръкав – 98,78 лв. Изработката на новите шапки ще струва между 19 и 26 лв. в зависимост дали са с козирка.

Най-скъпо е новото работно зимно яке на цена 297,78 лв. Най-евтини пък са ръкавиците и шапките, които излизат по 6 лв. Ще се шият още раници 20 л., които ще струват между 69 и 78 лв. всяка.

Изрично е отбелязано в споразумението, че тези цени могат да се предоговорят след предложение на изпълнителя до Министерството на отбраната при условие, че цената на материалите, използвани за производството, се промени с 10% повече от първоначалното. Основните места, на които ще се доставят новите облекла, са военните формирования в Божурище, Негушево, Радко Димитриево и Варна.

На снимката: Обява за луксозно термо бельо, мъжко, на цена 50 лева комплекта.

Източник: onovini.eu

Свързани статии