Актуално

На фокус

Арх. Борислав Игнатов: Много от процедурите в Столичната община прикриват схемаджийство

Арх. Борислав Игнатов: Много от процедурите в Столичната община прикриват схемаджийство

22.02.2021

Mediapool.bg

659


Системата на Столичната община не работи и не е ефективна. Това мнение изрази пред БНР архитект Борислав Игнатов, зам.-председател на Столичния общински съвет от “Демократична България – Обединение“.

“Това е някакво чудо на чудесата с огромен щат, което не може да свърши елементарни задачи. Системата е келява, лоша е, неработеща“, каза Игнатов пред БНР.

По думите му много от процедурите са тенденциозно неработещи, за да прикриват схемаджийство.

Необходими са сериозно изриване на тази система и огромни реформи, добави той.

Борислав Игнатов коментира случая със смъртта на 16-годишния Людмил, който бе убит от токов удар на централен столичен булевард.

“Още по-грозна е реакцията на различните т.нар. отговорни фактори. Сякаш не става дума за смърт на дете, а кой как да се измуши от някаква отговорност“, посочи той.

“Виждаме паническо бягство от отговорност, размиване, търсене на бележки и неща в миналото, само и само да се отклони вниманието на обществото от главните виновници“, смята Игнатов, който вижда виновните в лицето на управлението на партия ГЕРБ от последните над 10 години и на кмета Йорданка Фандъкова, която по думите му не е направила нищо „да се въведе прозрачност, яснота и ред в този град“.

Игнатов описа “до болка познати отвратителни схеми, които се движат от дребни павилиончета, които правят доста големи обороти, до огромни катастрофи от архитектурна и градоустройствена гледна точка като пропадналото метро, течовете в подлезите“. 

Според Игнатов са налице “маневри на обиграни администратори, които представят пред обществото изкривени и неверни факти“. 

Оставката на архитекта на район “Триадица“ Иван Шишков Борислав Игнатов смята за “уговорена маневра“, а мотивът – за неясен. 

“Той по този начин негласно, с някакво замитане прехвърля в общественото съзнание някаква вина, несъществуваща, към района и отново отклонява вниманието, че проблемите са в централната община“, коментира той. 

В правно-архитектурния свят е невъзможно преместваем обект да е вписан като непреместваем, посочи Борислав Игнатов, визирайки вписването на павилион в кадастралната карта. 

“Все едно да си впишете автомобила, който е паркиран на улицата, като недвижим имот или къща на колела“.

За този павилион най-важното е да се чуят две мнения и тези хора да бъдат накарани да говорят. Това са собственикът на павилиона и собственикът на имота - болницата, каза арх. Игнатов.

Свързани статии