Актуално

На фокус

Апетитен терен ли стои зад уж благородната идея за сливане на Правителствена болница с педиатрията?

Апетитен терен ли стои зад уж благородната идея за сливане на Правителствена болница с педиатрията?

03.12.2021

Втори фронт

652


Апетитният терен ли стои зад уж благородната идея за сливане на Правителствена болница с педиатрията? Този въпрос изплува на дневен ред, след като до Фрог нюз достигна писмо на председателя на БЛС към МБАЛ “Лозенец” д-р Методи Секуловски до премиера Стефан Янев и здравния министър Стойчо Кацаров.

 

Документът датира от 14 октомври т. г., като в него медиците искат да научат какво бъдеще отреждат управляващите на Правителствена болница. От изложеното става ясно, че медицинският персонал не желае да се прави подобно сливане с детската болница, каквато идея ръководството на здравното ведомство лансира на няколко пъти тази година.

 

“Имаме информация, че Вие, д-р Кацаров сте правили среща с колектива на СБАЛДБ “Проф. Иван Митев”, на която сте разяснили вашите намерения. Подобна среща с нас не е осъществена. Изразяваме неодобрение към плановете ви за прекратяване дейността на болницата. Възникват и опасения, че това цели използване на територията и материалната база за извън медицински цели”, се посочва в писмото. Като мотив срещу идеята за сливане се изтъкват успехите в лечението на тежки заболявания, както и напредъка в работа на трансплантационния център. 


Не е тайна, че Правителствена болница е разположена на изключително апетитен терен, който не еднократно е привличал вниманието на бизнес инвеститори. Лекари споделят, че дори са виждали идеен проект за строителство. 


Паралелно с негодуванието, което зрее сред персонала срещу идеите на на министър Стойчо Кацаров, в Правителствена болница има сериозно напрежение и във връзка с начина, по който се управлява лечебното заведение. Както вчера ви информирахме,  светила в медицината са започнали да напускат лечебното заведение именно защото медиците не виждат перспектива. Председателят на Съвета на директорите - адв. Ивиян Симеонов е информирал за мениджърските и финансовите проблемите премиера и здравния министър, а така също е сигнализирал прокуратурата с молба да се провери, дали  директорът на болницата д-р Радосвет Горнев е извършил престъпление по служба.

На практика се оказва, че Горнев не се съобразява с  решенията на Съвета, за което също алармира Симеонов.  Една от ябълките на раздора, например се оказва използвано за нуждите на болницата адвокатско дружество. Мнозинството от Съвета на директорите са решили договорът да се прекрати, за да се спестят излишни разходи и то в крайно нестабилно финансово състояние, но д-р Горнев не се съгласява. В Докладна записка от 3 август т. г. Съветът отбелязва: “Липсата на информация, комуникация, отчетност, административни качества  и способност за работа в екип от страна на изпълнителния директор д-р Радосвет Горнев, застрашава интересите на МБАЛ “Лозенец”. 

Последният управленски конфликт в Правителствена болница е от края на ноември т. г. Съветът се събира на 25. 11. 2021 г. без д-р Горнев, който отсъства по медицински причини, и решава да избере за зам.-директор на Правителствена болница  д-р Христо Стоянов. Управленският орган задължава Радосвет Горнев да подпише нотариално пълномощно на д-р Стоянов,  съгласно взетото решение. Това, обаче така и не се случва до днес. Медици твърдят, че  случващото се е пагубно за болницата, защото  се отразява върху организацията на работа, мотивацията на персонала и размера на приходите. 


Проблемите се оказват и основен акцент в коментарите между работещите. Някои от тях допускат, че Горнев се държи на възловата позиция, защото се очаква, че няма да  прави обструкции срещу идеята на здравното ведомство за сливане на “Лозенец” с педиатрията. Други го наричат “удобния” на Стойчо Кацаров директор, понеже не му противоречал за нищо.   

   Източник: frognews

Свързани статии