Актуално

На фокус

Антъни Блинкен: Инвестирахме милиарди долари за укрепване на афганистанската армия

Антъни Блинкен: Инвестирахме милиарди долари за укрепване на афганистанската армия

15.08.2021

Втори Фронт

882


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред CNN: "САЩ са инвестирали милиарди долари за укрепване на афганистанската армия, „създавайки съвременни въоръжени сили с най -модерните оръжия“. "Но това, което е важно, е фактът, че виждаме как тези сили не успяха да защитят страната и това се случи по -бързо, отколкото очаквахме", каза ръководителят на американската дипломация."

Американската администрация смята, че талибаните са щели да започнат офанзива, дори ако изтеглянето на американските войски от Афганистан не беше извършено, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за  CNN, излъчено в неделя.

"Ако президентът Байдън бе решил да запази присъствието на САЩ  в Афганистан след 1 май, атаките срещу нашите сили щяха да бъдат възобновени. Офанзивата, която виждате в цялата страна, щеше започне и ние щяхме да се окажем във война с талибаните," коментира Блинкен.

„Както казахме по -рано, ние бяхме в Афганистан с една цел - да се справим с онези, които извършиха атентите на 11 септември 2001 г. През тези двадесет години, в които ги изправихме пред правосъдието, ние значително намалихме заплахата от „Ал Кайда в Афганистан за САЩ, - каза той. " Ние изпълнихме целите си. " „Идеята за запазване на статуквото, задържане на нашите войски тук е просто погрешна“, добави секретарят.

Стратегическите съперници на САЩ в света най -много биха искали американците да останат в Афганистан за още пет до десет години, каза Блинкен. "Мисля, че повечето от нашите стратегически съперници в света най -много биха искали да останем в Афганистан за още една година, за пет години, за десет години", каза той.
 

Поддържането на американско военно присъствие в Афганистан обаче не би отговаряло на националните интереси на страната, каза Блинкен. "Запазването на присъствието в Афганистан за още една година, пет или десет години не би отговаряло на нашите национални интереси. Англичаните бяха там дълго време през 19 век, руснаците през 20 век. Ние вече сме били там два пъти по -дълго от руснаците ", каза той.

Афганистанската армия, въпреки подкрепата от Вашингтон, демонстрира неспособността си да защити страната дори по -бързо, отколкото САЩ очакваха, каза още държавният секретар.

Според него САЩ са инвестирали милиарди долари за укрепване на афганистанската армия, „създавайки съвременни въоръжени сили с най -модерните оръжия“. "Но това, което е важно, е фактът, че виждаме как тези сили не успяха да защитят страната и това се случи по -бързо, отколкото очаквахме", каза ръководителят на американската дипломация.

Източник: “Труд”

Свързани статии