Актуално

На фокус

Ангелов против ресторантите в хотелите да работят след полунощ на Нова година

Ангелов против ресторантите в хотелите да работят след полунощ на Нова година

29.12.2020

news.bg

842


Здравният министър Костадин Ангелов не вижда основание заповедта му от 18 декември да бъде редактирана, така че ресторантите в хотелите да работят на Нова година до 00.30 часа.

Припомняме, че по-рано днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова настоя да се направи такова изключение в помощ на бранша.

Здравният министър съобщава във Фейсбук, че Министерството на здравеопазването вече е изпратило официалното си становище до Министерството на туризма във връзка с писмото на Николова.

Той подчертава, че аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два - формален и морален.

"Формалният - в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана. Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18 декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни", написа Ангелов в социалната мрежа, подчертавайки, че това е неговото лично мнение.

Припомняме, предложението на министъра на туризма разедини обществото. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация приветства идеята, заявявайки, че така ще се намали рискът от "тайни" партита, при които не се упражнява контрол върху спазване на мерките.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обаче се обявиха против подобно решение с мотива, че това е дискриминация и "недопустим двоен стандарт" спрямо заведенията извън хотелите.

Свързани статии