Актуално

На фокус

Ангелов: Имаше смъртен случай след ваксиниране у нас, но няма доказателства, че причината е във ваксината

Ангелов: Имаше смъртен случай след ваксиниране у нас, но няма доказателства, че причината е във ваксината

11.03.2021

Втори Фронт

4944


В България преди месец имаше смъртен случай няколко дни след ваксиниране срещу COVID-19, но няма доказателства, че причината е във ваксината, каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той подчерта, че ваксината не е била на "АстраЗенека". Разпространяването на твърдения за опасни ваксини не ни помага, обезсърчава хората и намалява желанието им да се ваксинират, каза още той на брифинг в Министерски съвет.

В отговор на въпрос дали премиерът го спира да налага много строги мерки министър Ангелов каза, че такова твърдение е лъжа. Няма правилно и неправилно решение, реагираме в движение, каза той в отговор на въпрос колко време има до пълен локдаун в страната. Не се страхуваме от мерките и от прилагането им и ако се наложи, ще го направим, нямаме колебания в тази посока, каза още той. За неспазване на сегашните мерки министър Ангелов напомни да се изпращат сигнали, които ще бъдат проверявани. За въвеждане на мерки на национално ниво министър Ангелов посочи, че те трябва да бъдат в подходящото време, когато обществото е готово да повярва в тях и да ги спазва. В Плевен днес ще има протест заради мерките, въведени от вчера. При този протест, събирайки се много хора на едно място, какво ще се случи, ефект ли ще получим или дефект, попита той. 

Ситуацията в определени области в страната става изключително сериозна и беше очаквана от нас, предвид все по-широкото разпространение на британския вариант на коронавируса.  Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научила всичко, което трябва да знаем за вируса, остава като че ли една химера. Всеки ден се явяват нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас, като лекари, науката е верую, а борбата за живота на всеки български гражданин е водеща, допълни той. 

"България постигна много за тези месеци, със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам всяка критика, но няма да приема оплюването или отрицанието на всичко онова, което сме постигнали, подчерта министър Ангелов. Приемам всяка протегната ръка. Който ви обещава живот без болест, ви лъже, допълни той. Който твърди, че ние не знаем как да се справим, само защото нещата не вървят, той ви заблуждава. Няма справящи се общества във всичко. Губим обаче желанието си да бъдем заедно и заедно да се изправим срещу COVID-19".

Министър Ангелов благодари на всички, които вярват в мерките, на лекарите и на медицинските сестри, на всички служители, които стоят денонощно на работните си места.

Ако искаме да се върнем към нормален живот, правилното е да вярваме в науката, а науката са ваксините, каза още той.
Заетите легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние са 58 на сто, а за лечение на пациенти в усложнено състояние - 65 на сто, посочи още министър Ангелов, съобщава БТА.

Ситуацията в определени области започва да става изключително сложна. Всичко това беше очаквано от нас, защото знаем, че се разпространява новият британски вариант на вируса. С тези думи започна днешния брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от "Сега".

"Няма верни решения и верни модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, която да не плаща високата цена. България постигна много за тези месеци. Със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам всяка критика, но няма да приема оплюването и отрицанието на всичко, което сме постигнали до момента", каза министърът. "Ако искаме да живеем свободни, да хвърлим маските, да се върнем към нормалния си живот, единственото вярно и правилно решение е да вярваме на науката, а науката в момента са ваксините", заяви той.

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 58%, а в интензивни грижи - 65%. Сред новите заразени има не само млади хора, но и бебета, каза министърът. Ситуацията е аналогична на тази от средата на октомври, но болниците са подготвени, увери той.

Единствената положителна тенденция е процентното съотношение между броя на излекуваните спрямо броя на новите случаи. Българските лекари все по-успешно лекуват и се справят със ситуацията - към 19-25 февруари бяха 35.5% излекувани към потвърдени, миналата седмица бяха 63%, а от миналия четвъртък до днес са 67%.

Няма коренна промяна в класацията ни в ЕС, което значи само едно - вълната е навсякъде, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 14-дневната заболеваемост е 380 на 100 000, което ни отрежда 16-о място в ЕС/ЕИП. По отношение на разпределението се запазват значителни разлики - вече води Плевен с 553 на 100 000, обясни Кунчев.

Новите мерките се изчерпват със затваряне на училищата, носене на маски на открито, намаляване на работното време на ресторантите с 1 час. За Кунчев в момента това е абсолютно оправдано, защото има 5 области с по-ниска заболеваемост.

В момента има училище, където са болни едновременно 13 преподаватели. Имаме детски заведения, в които са болни двама до трима служители. Имаме старчески дом, в който има епидемичен взрив и 17 са болни, всичките отказали имунизация преди месец. Те живеят в близък контакт със стотина ваксинирани, сред които няма нито един заразен. Тези случаи описа Кунчев като мотиви за въвежданите в момента локални мерки.

"Поне от 14 дни се намираме в експоненциално нарастване на случаите. В момента сме на нивото на 5 ноември. При починалите ситуацията е доста изненадваща, макар че се потвърждава, че при нас смъртността има закъснение с около 16 дни. Сега обаче има една особеност - много стръмно покачване на кривата. Толкова стръмно покачване не сме имали от септември. Нарастването е с над 50% на седмична база", коментира шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. В момента наблюдаваме от каква пролет се спасихме миналата година, констатира той.

Мутафчийски отново влезе в противоречие с колегите си, които се опитват да представят ситуацията като не особено тревожна. "Особено важно е хората да спазват дистанция, да избягват публични събирания. Прави впечатление, че при предишните пикове наблюдавахме семейства, в които един-двама членове не бяха заразени. В момента наблюдаваме семейства, заразени в пълен комплект", предупреди шефът на ВМА.

Ваксините са единствената ни защита, повтори отново министърът. "Трябваше до 5 март да бъдат ваксинирани всички представители на секционните комисии, но не успяваме. Имаме основателни подозрения за хора, които се записват само да се ваксинират, но това е страната, в която живеем и това са хората", коментира Ангелов, като увери, че продължават да се пазят първи дози за тази група.

„Утре очакваме 31 200 дози от ваксината на „АстраЗенека“ - 2400 повече от предвариетлно потвърденото. В понеделник ще дойде регулярната седмична доставка от 21 060 дози от "Пфайзер/БиоНТех". В средата на седмицата очакваме 33 600 дози от "Модерна", а в края на седмицата – още 36 000 дози от „АстраЗенека“. Добрата новина е, че ЕК успя да договори с „БиоНТех“ 4 млн. допълнителни дози за ЕС, които да дойдат скоро. Очакваме потвърждение какво ще получим“, коментира шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Ако се спази квотният принцип спрямо населението на България към общото за ЕС следва да получим 62 000 дози от допълнителното количество – квотата е 1,55%. За април очакваните доставки са 250 000 дози от ваксината на „Пфайзер/БиоНТех", над 80 000 дози от "Модерна". За ваксината на „АстраЗенека“ се чака потвърждение, т.е. тя отново не ни казва какво ще получим.

 Източник: Гласове

Свързани статии