Актуално

На фокус

Ангелов готов да бъде първият ваксиниран българин на 27 декември

Ангелов готов да бъде първият ваксиниран българин на 27 декември

22.12.2020

фрог нюз

328


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изрази пред журналисти готовността си да бъде първият българин, ваксиниран срещу COVID-19 на 27 декември. Министър Ангелов предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки. Досега по проекта за модернизиране на спешната помощ са предоставени 280 линейки.

Очаква се първата доставка на ваксините да бъде в България на 25 или 26 декември, посочи той. Те ще бъдат доставени в склада на "БулБио", а след това ще бъдат транспортирани до фризерите на шест регионални здравни инспекции /РЗИ/.

Първата пратка ще бъде със символично количество ваксини - 9750 дози за над четири хиляди български граждани. Останалата част от ваксините се очаква след Нова година. Вероятно с първата доставка на ваксините ще бъдат имунизирани желаещите в три големи града.

Днес отново ще има среща с всички, отговарящи за логистиката на ваксините, - директорите на шестте РЗИ, председателят на Националиня ваксинационен щаб, представители на "БулБио", за да се уточни всичко, свързано с логистиката на ваксините в страната, както и начинът, по който те ще бъдат транспортирани до България, допълни министър Ангелов.

Очаква се днес да бъде издадена заповед, с която резултатите от антигенните тестове ще могат да се приравняват към резулатите от PCR тестовете. Отчитането им в статистиката ще започне веднага след като заповедта влезе в сила, отбеляза министър Ангелов.

Продължава да се увеличава броят на медиците, желаещи да се ваксинират, добави Костадин Ангелов.

Изтчоник: frognews

Свързани статии