Актуално

На фокус

"Ангела Меркел и ментето от България" (Разследване на списание Spiegel)

14.05.2021

Втори Фронт

2800


Под заглавие "Ангела Меркел и ментето от България" авторитетното немско списание Spiegel публикува днес (14.05.2020) обширно разследване, в което описва необичайно непрозрачнатата сделка на немската армия с хасковската текстилна фирма Венера Стил на Въчо Георгиев Парасков, инициирана през март 2020[1].

Фирмата произвежда поначало дамско бельо, но внезапно събужда интереса на канцлерката Меркел и българския премиер Борисов, които сключват договор за доставка на ABC[2] защитно облекло. Разследването на списанието цитира подробен обмен на имейли в немското Министерство на Отбраната и Немската армия, в които се говори за натиск от страна на немската държава за бързо сертифициране на продукцията на Венера Стил от Научния институт по материалознание на Бундесвера WIWeB. Става дума за защитни маски, престилки и костюми за бойната и медицинската служба на немската армия.

Журналистите на Шпигел Jürgen Dahlkamp, Konstantin von Hammerstein и Gunther Latsch споменават като участващи в този "политически фарс" самата канцлерка Меркел, военния министър Анегрет Крамп-Каренбауер, нейния личен адютант, държавния секретар Герд Хоофе, както и президентката на Службата по материално обезпечение на Бундесвера Габриеле Корб. 

Българският премиер е описан в статията като "квадратният Борисов, бивш пожарникар, бивш бодигард, бивш каратист и бивш собственик на охранителна фирма", който e предвидим партньор, който се обръща към канцлерката и военната министърка със "скъпа Ангела" и "скъпа Анегрет" 

Разследващият екип на Шпигел разполага с имейл на Габриеле Корб, в който тя се подава на политическия натиск отгоре като пише на Научния институт по материалознание на Бундесвера "Погрижете те се мострите от продукцията да стигнат до WIWeB в рамките на 24 часа."

Проблемът, който в последствие се установява е, че нищо от произведеното в България не разполага с никаква сертификация, дори не с европейския EC серификат. Експертите на института удостоверяват, че маските са просто скроени и не дават на носещия ги никаква защита. Въпреки това на втори април 2020 отгоре идва нареждането, че "все нещо трябва да се купи", в случая маски, но единствено за немедицинска употреба. Вицепрезидентката на Службата по материално обезпечение на Бундесвера Габриеле Корб дава на подчинените си указание в имейл, че "сделката е от най-високо политическо значение". Три дена по-късно военния министър Крамп-Каренбауер изрично ѝ благодари за "бързите изпитания на материала". 

Шефът на нейния щаб Ланге информира службата, че Борисов е препоръчал съветника на българското правителство по въпросите на средните предприятия като лице за контакт по въпросите на сделката. Габриеле Корб пише по този въпрос в своята кореспонденция "умоляват ни да сключим възможно най-голям договор с българското предприятие (...), моля изчерпайте производствения капацитет на бълграските предприятия до максимум, поне докато се покрият нуждите на Германия."

В рамките на тази сделка са закупени въпреки възраженията на специалистите 200 000 маски на стойност 246 000 евро и 11 000 защитни костюма на стойност от 341 600 евро, в последствие още 5 000 защитни костюма и 1 500 пластмасови визьора за 156 000 евро. Днес, година по-късно, закупената продукция стои неизползвана на склад, от закупеното са използвани само малко количество платнени маски, останалото може да бъде унищожено. Въпреки негативната сертификация, продукцията е попаднала в армейски звена, в които нейното използване е могло да застраши човешки животи. За щастие, до там не се е стигнало.

Бойко Борисов и въвлечените фирми са попитани за становище и отхвърлят уликите на журналистите от Шпигел, като твърдят че текстилните предприятия не са дарители на управляващата партия. 

Разследването не успява да отговори на поставените въпроси, а именно защо на сделката с България се придава такова голямо политическо значение. Канцлерската служба мълчи по въпроса, тъй като преговорите с международните партньори са доверителни. Военното министерство информира, че законовите процедури са спазени и съобразени с правната рамка. Въпросът обче кои са цитираните от Крамп-Каренбауер "обективните причини", които правят сделките толкова значими остава за съжаление неотговорен.

[1] https://haskovo.live/%D1%85%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D1%88%D0%B8%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BF/ 

[2] Atomic, biological and chemical.

 

Свързани статии