Актуално

На фокус

Ангел Кунчев за удължаване на мерките: Всичко е възможно

 Ангел Кунчев за удължаване на мерките: Всичко е възможно

22.03.2021

Втори Фронт

2494


Всяко струпване на хора е опасно. Мерките ли пазят или поведението ни? Каквото и да разпореждане, ефекта ще е минимален, ако мерките не се спазват. Това каза по БТВ доц. д-р Ангел Кунчев. Ето какво още отбеляза той:
Очаквам да минем пика на тази вълна. А дали ще стане, няма как да пророкуваме. Тази инфекция показа, че няма праг. Важна е тенденцията – дали вълната е достигнала пика. За 10 дни ще се види тенденцията. Заразяването става и във фитнеса и в магазина. Едно е тихо да пазаруваш, друго е да спортуваш, да дишаш и да разпръскваш вируса. На въпрос дали мерките ще се удължат каза: „Всичко е възможно“.

Връзка между пандемията и изборния процес не виждам. Рискът да гласуваш е равен или по-малък при  извършване на всяка друга дейност. Вътре с никой не се ръкува. Въпросът е да не изберем пиковият час.

Частта на изкаралите ковид или ваксинираните са все още малко. Това не може да повлияе на епидемичния процес. Трябва да има причини за високата смъртност. При тежки хронични заболявания пациентът е рисков.  Другите заболявания не се неглижират,  но персоналът на болниците е малък. До момента няма засечен южноафрикански щам на вируса. Но имаме много от английския.

Вирусът непрекъснато ще създава нови щамове и ние ще се опитваме да го догонваме. Ваксините ще се доработват, за да открият всички щамове. Може да стигнем до 50 хиляди ваксинирани дневно, стига да дойдат ваксините. Европа си даде сметка, че трябва да произвежда ваксини. Не съм наясно с идеята да произвеждаме ваксини. Вероятно няма да е българска ваксина. Тя ще излезе късно и няма да е на пазара.

  Източник: frognews

Свързани статии