Актуално

На фокус

Ангел Кунчев: На дискотека, заведение и стадион само с ваксинационен паспорт

Ангел Кунчев: На дискотека, заведение и стадион само с ваксинационен паспорт

30.08.2021

Втори фронт

554


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предлага да се ограничат масовите мероприятия, да се затворят ресторанти на закрито, както и нощни заведения. В тях да се допускат само притежателите на т.нар."ваксинационни паспорти". Налагат се и редица други ограничения за стадиони, ресторанти, СПА центрове, които ще работят само за ваксинирани.
Ангел Кунчев: На дискотека, заведение и стадион само с ваксинационен паспорт
Главният държавен главен инспектор доц.Ангел Кунчев предлага да се въведат рестриктивни ковид мерки, за да се намали разпространението на коронавирус. От днес цялата територия на България вече е в червената зона, а 14-дневна заболяемост е 265,52 на 100 000 население.

Мерките са в няколко групи и засягат както семейни събирания и конгресни мероприятия, така и работата на заведения, фитнеси, провеждането на културни и спортни събития. Част от ограниченията имат предвидени и изключения, ако обектите работят с персонал и клиенти със зелен сертификат, т.е. ваксинирани, преболедували и тествани.

Спират събори, концерти, фестивали

На първо място трябва да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ.

"Това е предпоставка както за масово заразяване на присъстващите поради високия контагиозен индекс на Делта варианта, така и за последващо вторично разпространение на инфекцията в различни населени места", посочва Кунчев.

Заведенията на закрито затварят или работят със сертификат

Кунчев предлага преустановяване работата на закрито на заведения за хранене. Допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Предлага се още преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина.

Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Заведенията в хотелите трябва да спрат посещенията за хора, които не са гости, а гостите си да изхранват основно по стаите. При невъзможност за рум сървиз заведенията им могат да работят, но при спазване на действащите ограничения и при не повече от 50% от капацитета на заведението.

Културните събития - при 50% капацитет и сертификати

Кунчев предлага преустановяване работата и на музеи, галерии и други културни събития (театри, кина и т.н.).

Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Моловете ще работят с 1 човек на 8 кв. м.

Кунчев предлага въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Фитнесите с намален капацитет и без групови посещения

Предлага се преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите.

Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Ограничения и за спортните събития

Кунчев прелага още преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика.

Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Конгресите на открито или със сертификати

Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция).

Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече т.нар. зелен (санитарен) паспорт (100 % от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки.

Наличното вече официално приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG, одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store, ще спомогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите. В посочения случай се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50% от капацитета на помещението и 100% наличие на цифров COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички заангажирани и участващи лица.

Ситуацията

Предложенията на Кунчев идват на фона на 3500 души настанени в болниците, като по думите на Кунчев скоро те ще надхвърлят 4000-4500 души.

Той очаква в следващите дни нонозаразените да са в диапазона 1500-2500 души дневно.

В понеделник бяха регистрирани нови 451 случая на коронавирус при направени 7695 теста. Положителните проби са 5.9 процента от изследваните.

В София откритите случаи на инфекция са 66, следват Варна с 64 и Бургас с 36 новозаразени.

Още 82 пациенти с Covid-19 са приети в болница, така общият брой на хоспитализираните достигна 3451, от които 298 са в интензивни отделения.

Починали са 26 души, като излекувани са посочени 158.

2540 дози ваксина са поставени в неделя, общият им брой достига близо 2 милиона 289 хиляди.

Завършен ваксинационен цикъл имат почти 1 милион и 157 хиляди души.

   Източник: GLASOVE

Свързани статии