Актуално

На фокус

Анализатор в Die Welt: Европа я чака упадък по сценария на Древния Рим

Анализатор в Die Welt: Европа я чака упадък по сценария на Древния Рим

11.09.2022

Втори Фронт

900


Европейският съюз ще претърпи крах по примера на Древния Рим - това пише колумнистът Даниел Екерт в коментар в германския вестник Die Welt, цитиран от БГНЕС.

"Историята за краха на Рим има много последователни съвпадения с развиващата се криза в Европейския съюз. Първият знак е инфлацията, която удари иначе стабилната валута - еврото", коментира Екерт: "Парите в Римската империя също не са се обезценявали в началото, в продължение на поне два века и половина, но след това последва девалвация, която коренно променя ситуацията".

И по още един параграф Евросъюзът повтаря историята на Римската империя - наличието на епидемия, тъй като Антонинова чума, наричана още Галенова чума, от 165-180 г. сл. Хр., бушува в древен Рим и извън него. Следователно няма съмнение, че икономическият ред в империята се променя драстично, отбелязва анализаторът, като допълва, че ситуацията се влошава, когато държавата решава да контролира пазара. Например, определя пределни цени за зърното. Това намалява доставките и замразява търговията между градовете и провинциите.

А ако се върнем към настоящата европейска криза - континентът и сега е зависим от свободното движение на стоки и пари. "Трудностите с доставките водят до спад", коментира още Екерт.

Източник: БНР

Свързани статии