Актуално

На фокус

Амстердам се готви да забрани марихуаната и хашиша за туристи

Амстердам се готви да забрани марихуаната и хашиша за туристи

09.01.2021

Втори Фронт

377


Почти революционна новина - Амстердам иска да премахне достъпа на туристите до известните кофишопове, а оттам и възможността за купуване на наркотици като хашиш или марихуана, съобщи ДПА.

С тази мярка главният прокурор, полицията и кметицата Фемке Халсема възнамеряват да сложат край на наркотуризма.

За сметка на това - местните жители на Нидерландия ще има достъп до тези заведения и ще получават продуктите срещу документи за самоличност.

Законът в Нидерландия твърди, че само нейните граждани имат право да купуват наркотици, но за Амстердам е направено изключение.„Разбира се, планът няма да бъде изпълнен утре. Мисля, че ще отнеме около година“, каза Халсема в интервю.

Парадоксът е, че за последните 20 години редица кофишопове, където се продават леки наркотици бяха затворени. А интересът към тях расте все повече, най-вече заради туристите от чужбина.

„Наблюдавахме как все повече млади хора идват в Амстердам специално за да посетят кофишоповете", казва Халсема. Тя подчертава още и резултатите от различни проучвания, които сочат, че много чуждестранни туристи ще откажат изцяло да пътуват до Амстердам, ако не могат да посетят кофишоповете, където е разрешена продажбата на леки наркотици.

Сходни идеи да се разреши продажбата на леки наркотици само на жители на Нидерландия са обсъждани и преди. Всички подобни инициативи обаче бяха отхвърлени досега поради страха, че забраната ще доведе до това, че търговията ще мине в сивата зона.

 

Свързани статии