Актуално

На фокус

Ампутираха двата крака на олимпийския шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров

Ампутираха двата крака на олимпийския шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров

08.02.2023

Втори Фронт

981


Олимпийският шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки Роман Костомаров, най-близък приятел от деца на Максим Стависки, който е в болница заради пневмония, е с ампутирани два крака, съобщи източник на ТАСС. До Коледа той кара в тв проекта Ледников период на Първи канал на руската тв, в който са треньори Албена Денкова и Максим Стависки.

На 10 януари Иля Авербух, олимпийски вицешампион в танцовите двойки, разкри, че Костомаров е в реанимация. По-късно стана ясно, че фигуристът е в тежко състояние и е в медикаментозна кома. Костомаров беше поставен на изкуствено дишане, но на 24 януари това вече не беше необходимо. Той обаче имаше сепсис и проблеми с кръвообращението.

"За съжаление и двата крака трябваше да бъдат ампутирани. Операцията премина без проблеми и като цяло тялото се възстановява. Сега лекарите се борят да спасят ръцете му. Роман е в съзнание. Общото му състояние се подобрява, но той продължава да бъде в интензивно отделение под постоянно наблюдение на лекарите", каза източникът на ТАСС.

По-рано канал 112 съобщи за ампутацията на единия крак на Костомаров. Целта на операцията е да се премахне тъканната некроза и да се спре процесът на клетъчна смърт. Отбелязва се, че от единия крак мъртвата част от тъканта е била почистена, но на другия засегнатата област се оказала голяма и се наложило глезенът да бъде напълно ампутиран.

Костомаров е на 45 г. Той стана олимпийски шампион през 2006 г. в Торино заедно с Татяна Навка. Те са и двукратни световни шампиони, трикратни европейски и победители във финала на веригата Гран при.

Източник: 19min.bg

Свързани статии