Актуално

На фокус

"Амнести Интернешънъл" се възмути от езика на омразата на Навални ВИДЕО

24.02.2021

Втори Фронт

673


Амнести Интернешънъл, правозащитна неправителствена организация, оттегли определянето на наскоро затворения руски активист и блогър Алексей Навални за „затворник на съвестта“ поради минали ксенофобски изявления, които той никога не оттегли.

Групата заяви, че „вече не е в състояние да смята“ Навални за пленник на съвестта, тъй като „се застъпва за насилие и дискриминация“ и никога не е оттеглял нито едно от тези изявления, които е правил в миналото.

Те заявиха, че поддържат тезата обаче, както и че все още вярват, че последното му вкарване в затвор е свързано с неговата антиправителствена активност. От групата настояват за „незабавното му освобождаване“, показва писмо, публикувано от журналиста на Грейзон Аарон Мате.

Решението беше потвърдено от медийния мениджър на на Амнести Интернешънъл за Русия и Евразия Александър Артемиев.

„Да, вече няма да използваме израза„ затворник на съвестта “, когато се позоваваме на него, тъй като нашият правен и политически отдел проучи изявленията на Навални от средата на 2000-те и заключи, че те се квалифицират като реч на омразата“, каза Артемиев пред сайта Медиазона.

Той обаче добави, че организацията ще продължи да призовава за незабавното му освобождаване, тъй като счита ареста на Навални за политически.

Фактите, които Амнести Интернешънъл споменава, се отнасят до ранния политически живот на Навални.

През 2000-те, много преди да се издигне до международна слава, активистът и блогърът беше тясно свързан с руската крайнодясна сцена и беше познато лице в „Руския марш“, ултранационалистическо движение, изразяващо и разпространяващо ксенофобски възгледи както към имигрантите, така и към хората живеещи в руския южен кавказки регион.

По това време той също публикува видеоклипове, в които сравнява кавказки мюсюлмани и мигранти с хлебарки и дори предлага да се използват „пистолети“ срещу тях в един такъв клип.

Видео, на което Алексей Навални сравнява мюсюлманите с хлебарки, подкрепя правото на оръжие в Русия и размахва пистолет:

По-късно, докато се кандидатира за поста на кмет на Москва, той значително смекчи своята реторика, но всъщност никога не се отказа от предишните си изявления.

През 2017 г. в интервю за „Гардиън“ той заяви, че „не съжалява“ за предишните си изявления и нарече сравнението си на мигранти с хлебарки „артистичен лиценз“.

Точно през октомври миналата година той каза пред германското списание Der Spiegel, че има „същите възгледи“, които е имал при влизането в политиката.

„Туитове от десетилетия? Невероятно е да се види ревизионизмът около Навални, откакто той се превърна в известно име на Запад.

Това е от миналия октомври (2020) в @derspiegel. Той говореше защо е изключен от либералната партия Яблоко (заради крайнодесните му възгледи)", разказва в Туитър Брайън Макдоналд.

Последното затваряне на Алексей Навални обаче е свързано със случай от 2014 г., когато той е признат за виновен в присвояване на 30 милиона рубли (400 000 долара) от две компании, включително френската марка за козметика Yves Rocher.

По това време той получи условна присъда, която по-късно наруши, според последното съдебно решение. Така условната му присъда бе преобразувана в реална.

Арестът на Алексей Навални през януари предизвика протести сред неговите поддръжници в много руски градове и допълнително натовари и без това напрегнатите отношения между Русия и Запада.

Съвсем наскоро външните министри на Европейския съюз се съгласиха да шамарят Русия с още един пакет санкции заради затвора на опозиционната фигура.

Решението предизвика ярък укор от Москва, според която Европа продължава да „натиска бутона за нефункционални санкции“, вместо поне да се опитва да съживи диалога с Русия.

  Изчточник: Гласове

 

Свързани статии