Актуално

На фокус

Американското разузнаване се е сдобило с проби от лабораторията в Ухан

Американското разузнаване се е сдобило с проби от лабораторията в Ухан

06.08.2021

Втори фронт

991


Американските разузнавателни агенции са се сдобили с генетични данни, които биха могли да бъдат ключови за разкриването на произхода на Covid-19, предава Си Ен Ен.

Базата данни, с която САЩ разполага, съдържа проби от вируси, изследвани в лабораторията в Ухан, за която се смята, че е първоизточникът на огнището на Covid-19. Не е ясно точно как и кога американските разузнавателни агенции са получили достъп до информацията, но машините, използвани за обработката на генетични данни от вируси, обикновено са свързани с външни сървъри, базирани на облак, което оставя отворена възможността те да бъдат хакнати, обясняват анонимни източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън даде на учените 90 дни, за да превърнат тази планина от необработени данни в използваема информация, което крие в себе си редица предизвикателства. За обработването на пробите разузнавателните агенции разчитат на суперкомпютри в 17-те лаборатории на Министерството на енергетиката. Те се нуждаят от учени, достатъчно квалифицирани, за да интерпретират сложни данни, свързани с генетичната последователност, а също така трябва да говорят китайския език мандарин.

Учените в САЩ ще изследват генетичните данни от 22 хил. проби от вируси, които се изучават в Института по вирусология на Ухан. Тези данни бяха свалени от интернет от китайски служители през септември 2019 г. и оттогава Китай отказа да ги предаде на Световната здравна организация и САЩ.

  Източник: СЕГА

Свързани статии