Актуално

На фокус

Американски сенатори подкрепят Радев срещу корупцията

Американски сенатори подкрепят Радев срещу корупцията

09.07.2021

Втори фронт

453


„Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията“, изтъкнаха пред българския президент Румен Радев двама американски сенатори и един конгресмен, дошли заради срещата на върха на Инициативата „Три морета“. Сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресменът Джо Уилсън поставиха и въпроса за състоянието на медийната среда в България.

По думите на държавния глава, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове. Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода, подчерта още президентът.

Българският държавен глава е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда в Националния дворец на културата в София.

Представителите на Конгреса изразиха пред българския държавен глава последователната подкрепа на САЩ за „Три морета“, включително за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на „Три морета” за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.

Двустранното партньорство в борбата с корупцията, също бе обсъдено по време на срещата. Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото, подчерта президентът Радев.

ДЕКЛАРАЦИЯ

"По време на срещата на Върха на инициативата "Три морета" приехме съвместната декларация на държавните ръководители. Тя е израз на нашата обща политическа воля да работим за ускореното развитие на нашия регион чрез подобрена транспортна и енергийна структурна свързаност чрез стимулиране на публично частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие", каза Радев, който е домакин на форума.

Той обобщи, че в срещата са взели участие повече от 10 държавни глави, правителствени ръководители и министри на държавите членки и нашите стратегически партньори САЩ, Германия и Европейската комисия.

Радев добави, че във форума са взели участие и близо 400 фирми, което според него е голям успех.

Следващата страна домакин на "Три морета" е Латвия.

    Източник: SEGA

Свързани статии