Актуално

На фокус

Алексей Навални със скандално видео и снимки на участниците в опита му за убийство

Алексей Навални със скандално видео и снимки на участниците в опита му за убийство

14.12.2020

Втори Фронт

1183


Алексей Навали публикува скандално видео, в което показва участниците в атента срещу него и представят повече информация, както за тях така и за покушението срещу него.

”Инсайдер” и ”Белингкат” публикуваха имената и фотографиите на 8 служители на руската Федерална служба за сигурност, които са участвали в атентата срещу Алексей Навални. Става дума за първия им опит да отровят руския опозиционер.

Според съвместно разследване на "Инсайдър", "Белингкат", CNN и "Шпигел" в опита да елиминират руския опозиционер са участвали 8 служители на Института по криминалистика към ФСС. В него се твърди, че два месеца преди отравянето на Навални в Томск е бил направен опит в Калининград, при който е пострадала съпругата му Юлия, пише още "Сега".

Разследващите журналисти са успели да идентифицират предполагаемите участници в покушението на Навални благодарение на метаданните от телефонни разговори, които са съпоставени с офлайн бази данни и данни от открити източници.

Журналистите посочват имената им: директорът на института Станислав Макшаков, Олег Таякин (старши офицер в групата по отравянето на Навални, който координира действията на останалите), Алексей Александров (според Инсайдер е ключов оперативен работник, ) Иван Осипов, Константин Кудрявцев, Алексей Кривошчеков, Михаил Швец, Владимир Паняев.

Разследването е установило, че в началото на юли 2020 г. Александров, Швец и Паняев заминават за Калининград, където по същото време са Навални и жена му. Двамата планират да прекарат отпуска си в хотел "Шлос Отель Янтарный". Двама служители на хотела разказват на журналистите, че ден преди да пристигне семейство Навални, в хотела са се появили цивилни лица, говорили са с началството, отишли и в стаята, приготвена за Навални, какво са правили не е известно и след това си тръгнали. На 6 юли по време на разходка на Юлия й става зле.

"Ходех по улицата, чувствах се съвсем нормално. И внезапно ми стана зле. След това още по-зле. А после толкова зле, както никога дотогава. Алексей ме пита: Какво те боли? Как да ти помогна? Но мен нищо не ме болеше и не разбирах какво ми става. Донесе ми вода и се прибрах в стаята. По пътя приседнах на пейка и едва успях да се изправя след това. На сутринта нищо ми нямаше", разказва Юлия Навални.

Свързани статии