Актуално

На фокус

Актуално за пожара в Рила! (СНИМКИ)

Актуално за пожара в Рила! (СНИМКИ)

11.08.2021

Втори Фронт

404


ВТОРИ ФРОНТ припомня, ченНад 200 човека вече гасят пожара в Рила. Това обяви директорът на пожарната Николай Николов пред медиите. Той коментира, че около 90 на сто от пожара е овладян, но оставащите десет процента представляват сериозна опасност.

Вероятна причина за пожара е небрежност.

Военнослужещи от 24-та авиационна база - Крумово, с вертолет "Кугар", се включиха и днес в дейностите за овладяването на огъня в района на Мусаленската пътека под хижа Ястребец, съобщиха по-рано от Министерството на отбраната.

От Националния институт по метеорология и хидрология излязоха с информация в социалната мрежа:

Пожарът в Рила е видим на спътниковите снимки (EUMETSAT и NASA-FIRMS). 


От числения модел ALADIN-BG, разработван и подобряван от години от специалисти и научни работници в НИМХ, представяме важна информация за температури, вятър и валежи (сроковете, за които се отнасят са на съответната карта). Дневните температури на 1500 метра ще бъдат около 20 градуса; вятърът ще е умерен, със северна компонента. 

Всеки пожар създава свой микроклимат, при което освен вятърът по конкретната синоптична обстановка, от разликата в температурите, реално се реализира и по-силен от до умерен вятър, над 7-10 m/s.
 

Добрата новина е, че след обяд в района очакваме валежи, краткотрайни, но локално интензивни. За конкретния район на развитие на конвективната дейност и съответен валеж, ще Ви информираме с реални спътникови изображения и радарни данни (от ИА БГ).
Пазете горите от пожари!

Свързани статии