Актьорът Явор Бахаров атакува наредбата на МВР за наркотиците

Актьорът Явор Бахаров атакува наредбата на МВР за наркотиците

18.12.2020

Mediapool.bg

7351


Явор Бахаров поиска от Върховния административен съд (ВАС) да отмени редица текстове от наредбата за установяване на употребата на алкохол и наркотици, която се използва от МВР срещу шофьорите в нетрезво състояние. Актьорът е мотивирал правния си интерес с факта, че преди два месеца е бил осъден на първа инстанция на една година затвор ефективно и му е отнета шофьорската книжка, съобщава правният сайт lex.bg.

Полицаи бяха заловили Бахаров в Банско да кара криволичейки, а след това установиха, че е употребявал алкохол и наркотици.

Употребилите алкохол шофьори подлежат на наказателна отговорност, ако концетрацията на алкохол в кръвта им е по-голяма от 1.2 промила. При употребилите наркотици долна граница няма. Няма и ред, по който подобно нещо да бъде установено. Един от основните проблеми е, че няма точни критерии при тестовете, при които да се разграничава употребата на наркотици от метаболити на някои разрешени за употреба лекарства.

Така гражданин може да се откаже подведен под отговорност, защото е приел лекарство, а тестовете на МВР реагират като за наркотик. Подобен казус бе повдигнат по-рано тази година покрай пандемията. Хлорохинът може да реагира на тестовете като амфетамин, а в началото на пандемията се използваше масово за лечение на пациенти с Covid-19. Производните на това лекарство се използват за контролиране на състоянието на пациенти с ревматологични заболявания.

Явор Бахаров твърди в жалбата си, че трябва да бъде отменен изцяло чл. 20 от наредбата, в който са изброени лабораториите за изследване на проби за наличие на наркотичните вещества в кръв и урина. Нито една от тези лаборатории няма акредитация за тезиспецифични проучвания.

В жалбата на актьора се казва, че липсата на акредитация на тези лаборатории нарушава правото на защита и на справедлив процес на обвиняемите и подсъдимите.

Преди месец наредбата е била оспорена и от майката на мъж от Габрово, който също е подсъдим за шофиране след употреба на наркотици. Съдът обаче не допусна жалбата ѝ, защото прие, че тя няма правен интерес. След това като жалбоподател беше конституиран синът.

Делото пред ВАС е насрочено за средата на месец март.

 Източник: mediapool

Свързани статии