Ако толкова искате друга журналистика, ами натискайте народните избраници

Ако толкова искате друга журналистика, ами натискайте народните избраници

13.02.2021

Светла Бъчварова, фейсбук

596


Честно, все повече да се дразня, когато репортери и журналисти са наричани в социалната мрежа дръжки на микрофони, мисирки, подлоги, тъпи, неграмотници, задници и прочие. Ако са такива, някой задава ли си въпроса - защо са такива? Защо изобщо е такова равнището на нашата журналистика?
Отговорът е прост - пазарът това предлага и потребителите това ядат и преглъщат - с отвращение, но всеки ден пак посягат към същото. После го отнася последното звено в журналистиката - момичето пред камерата със стреснатия поглед, дръжката в ръка и тъпите въпроси. Само че по стълбата догоре над момичето има собственици на медията, директори, главни редактори, редактори (да не забравя - рекламодатели и спонсори). Най-долу са вашите мисирки, от които нищо, ама нищо не зависи. И които са точно такива, каквито тия над тях искат да са. Нито крачка встрани, нито въпросче извън зададената рамка.
Ако толкова искате друга журналистика, ами натискайте народните избраници (нали идват избори) да прокарат закон за истински обществени медии (не като сегашните), издържани от такси, които ние ще плащаме. И тогава ще имаме напълно основателното изискване към съдържанието и качеството на медийния продукт. 
Звучи доста нереалистично, давам си сметка, но не се сещам за нещо по-добро. Иначе си оставаме с безплодното ругаене при всяка преглътната "новина".

Свързани статии