Актуално

На фокус

Акад. Петрунов: Ваксината на "Астра Зенека" не отстъпва по нищо на РНК ваксините

Акад. Петрунов: Ваксината на

27.03.2021

Втори Фронт

328


Всички данни показаха, че ваксината на "Астра Зенека" е напълно безопасна и напълно сравнима с РНК ваксините, не им отстъпва по нищо. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" акад. Богдан Петрунов. Той е убеден, че до края на годината с напредването на броя поставени ваксини в България ще се постигне колективен имунитет. "Ако достигнем 1,5 - 2 млн. ваксинирани, ние наистина ще сме едно много добро положение и ще видим едно добро от ваксините", каза акад. Петрунов.

Според академика могат да бъдат постигнати сериозни успехи в лечението на коронавируса с разработването и внедряването на моноклоналните антитела - конкретно за коронавируса. 

"Това направление е от повече от 30-40 години и моноклоналните антитела намират приложение в лечение на много заболявания - алергичните, автоимунните, злокачествените заболявания, но сега има много сериозни постижения в лечението на коронавируса", разказа акад. Петрунов.

Той обясни, че този тип лечение се прилага под формата на инжекция. "Това са изкуствено създадени антитела, които са насочени точно към тези спайк протеин вируса и към много други елементи на реакцията и я блокират. Това е един съвременен метод, сега го наричат биологично облекчение. Това е бъдещето на лечението в лекарствената терапия", каза още академикът.

Лечението трябва да бъде насочено към подтискане реакцията на вируса или да блокира мястото, където вирусът навлиза в човешкия организъм, т.е. рецепторът, който ги приема, както е случаят с коронавируса.

По думите на акад. Петрунов се очаква разработваното хапче срещу коронавирус да направи сериозен пробив.

Източник: Гласове

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания