Актуално

На фокус

Афганистан обвинява САЩ за нападенията на талибаните

Афганистан обвинява САЩ за нападенията на талибаните

04.08.2021

Втори фронт

544


Президентът на Афганистан обвини бързото изтегляне на силите на НАТО за задълбочаването на конфликта с талибаните в някои части на страната, предаде Sky News.

Откакто САЩ, Великобритания и други войски на НАТО започнаха да напускат Афганистан по - рано тази година, талибаните бързо напредват и насилието се увеличава. За бунтовниците бързото изтегляне на войските е знак да се насочат към ключовите столици на провинциите в страната.

Говорейки пред афганистанския парламент, президентът Ашраф Гани заяви: ''Ситуацията, пред която сме изправени, се дължи на внезапното решение за оттегляне. Казах на американския президент, че уважавам решението му, но знаех, че то ще има някои последици и управлението на кризата ще зависи от афганистанците. Този мирен процес доведе до съмнения и неяснота и резултатът от него е ситуацията, която виждаме днес'', каза той.

Преди началото на изтеглянето на войските на НАТО в Афганистан имаше около 2500 американски войници, плюс още 7000 служители. От началото на войната преди 20 години 457 членове на въоръжените сили на Обединеното кралство са загинали в Афганистан, а около 150 000 са служили там, съобщи британското правителство.

Хората в столицата на провинция Хелманд Лакшар Гах бяха призовани да напуснат града, след като в рамките на 24 часа там бяха убити 40 цивилни. Генерал Сами Садат, ръководещ афганистанските войски в провинцията, заяви, че неговите войници няма да оставят нито един жив член на талибаните.

  Източник: СЕГА

Свързани статии