Актуално

На фокус

Афганистан: Аршаф Гани смята да се върне в Кабул. Талибаните блокират пътищата до летището

Афганистан: Аршаф Гани смята да се върне в Кабул. Талибаните блокират пътищата до летището

19.08.2021

Втори фронт

637


Нажежена остава обстановката в Афганистан. Вчера в страната пристигнаха новите лидери на талибаните, които обявиха - държавата няма да бъде демокрация и редът ще се осъществява спрямо постулатите на шериата. Днес стана ясно - президентът на Афганистан Аршаф Гани, който избяга в Обединените арабски емирства, смята да се върне обратно в Кабул. На този фон талибаните пречат на желаещите да напуснат Афганистан с блокади на летището. А американският президент уверява - никой американец няма да бъде изоставен.
Гани обяви, че смята да се върне обратно в Афганистан. В момента провежда консултации и обяви - ще продължи усилията за възстановяване на справедливостта за афганистанските граждани. Определи като лъжа твърденията, че е изнесъл от страната близо 170 милиона долара.

Гани напусна Афганистан на 15 август със самолет. По думите му, той е бил принуден да направи това, за да не се стигне до кръвопролития. По негов адрес бяха хвърлени много критики за това, че правителството се е предало твърде бързо, а властта е оставила обикновените цивилни да се справят сами с талибаните.

Президентът на Афганистан не е подавал оставка от поста си. От ОАЕ обявиха, че са приели Гани и семейството му по хуманитарни съображения.

Търсещите спасение афганистански граждани обаче изпитват трудности да напуснат страната. Талибаните са блокирали пътищата до летището в Кабул, което се контролира от американските военни. На практика новите управници в Афганистан не допускат гражданите до терминалите. Трудности изпитват дори хората, които разполагат с валидни документи за самоличност.

Откакто Талибаните взеха властта стотици и дори хиляди хора са потърсили спасение в други държави. Ето и колко души са били изведени от Афганистан по държави:

САЩ: 5 200 като за последните 24 часа спасени са били 2000 души. Заявката на Вашингтон е да изведе от страната 22 хиляди афганистанци. 15 хиляди американски граждани още се намират в Афганистан като държавният глава Джо Байдън обеща никой да не бъде изоставен.

Великобритания: 1 200 души.

Германия: 500

Франция: 209 души, включително 184 афганистанци

Испания: 500 души

Нидерландия - 35 нидерландски граждани и 1000 афганистанци

Дания: 84 души

Унгария: 26 унгарски граждани

Полша: 50 души

Чехия: 46 души, сред които и афганистанци

Япония: 12 служители на посолството

Австралия: 26 души, сред които и афганистанци

Индия: 170 души

Турция: 552 турски граждани

  Източник: frognews

Свързани статии

Левицата