Актуално

На фокус

Адвокатка с бг корени ще опита да дръпне килимчето под краката на Орбан

Адвокатка с бг корени ще опита да дръпне килимчето под краката на Орбан

30.09.2021

Втори фронт

381


Унгарският политик Клара Добрев, чийто баща е българин, се оказа козът в ръкава на опозицията, чрез който тя ще се опита да отнеме властта от настоящия премиер Виктор Орбан. Добрев ще се изправи срещу него на изборите догодина, пише ”Евроком”.

Сериозните шансове на адвокатката с български корени прозират зад частичните резултати от вътрешния вот, проведен в четвъртък. Добрев, чиято кандидатура й дава възможност да стане първата жена премиер на Унгария, се съревновава с левия кмет на Будапеща Гергей Карачон.

Добрев е родена в София. Майка й е унгарка, а баща й - българин. В момента тя е заместник-председател на Европейския парламент. Омъжена е за експремиера на Унгария Ференц Дюрчани, а дядо ѝ по майчина линия е бил председател на унгарския парламент в миналото.

Шест партии, включително социалистите, Демократична коалиция, либерали и бившата крайнодясна, а понастоящем дясноцентристка „Йобик“, обединиха силите си срещу Орбан за вота догодина. Това е първият обединен фронт срещу премиера националист, откакто той дойде на власт през 2010 г.

   Източник: frognews

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания