Актуално

На фокус

Адвокат-робот ще пледира за първи път пред съда

Адвокат-робот ще пледира за първи път пред съда

09.01.2023

Втори фронт

68


двокат-робот ще пледира за първи път пред съда – той ще съветва жалбоподателя по време на заседание по дело срещу глоба за превишена скорост. Това се очаква да се случи през февруари в САЩ, съобщават американски издания.

„Роботът“ всъщност е изкуствен интелект (AI) и работи чрез приложение за телефон. То е разработено така, че да слуша какво се говори в съдебната зала и чрез слушалки да диктува на жалбоподателя какво да каже.

То е разработено от собственика на чатбота за правни услуги DoNotPay Джошуа Броудър.

Кой е жалбоподателят и пред кой съд ще се яви, засега се пази в тайна. А от фирмата обещават да възстановяват разноските, ако делото бъде загубено.


Заради критиката на юристи, че става дума за елементарно дело, Броудър обяви в „Туитър“, че дава 1 000 000 долара на адвокат или гражданин, който има предстоящо заседание пред Върховния съд на САЩ, за да носи безжични слушалки и да осъществи защитата си, като повтаря точно каквото му диктува изкуственият интелект.

Офертата предизвика коментари сред юристите и някои от напомнят, че Върховният съд на САЩ не допуска адвокатите да използват електронни устройства докато пледират.

Броудър разработва чатбота си за правна помощ, защото самият той започнал да трупа много глоби за паркиране. В интервюта той обяснява, че хората го използват за малки искове – под 10 000 долара, както и за спорове за социални помощи и договори за наем, с които по думите му на адвокатите не им се занимава.

Джошуа Броудър е завършил компютърни науки в „Станфорд“.

„Ню Йорк поуст“ цитира разказа му, че е отнело доста време, за да се обучи AI асистентът на съдебната практика, обхващаща широк кръг от въпроси и да се гарантира, че приложението „ще се придържа към истината“.

„Опитваме се да сведем до минимум правната си отговорност. Не е добре, ако приложението изкривява фактите и е твърде манипулативно“, коментира Броудър.

Той сочи, че софтуерът е коригиран така, че да не реагира автоматично на всичко, което чуе в съда. Вместо това, ще се вслушва в аргументите и ще ги анализира преди да инструктира клиента си да отговори.

Крайната цел на Броудър е приложението „да замени изцяло някои адвокати, за да спести пари на подзащитните им“.

„Всичко е въпрос на език и за това адвокатите таксуват стотици или хиляди долари на час. Все още ще има много добри адвокати, които може да спорят в Европейския съд по правата на човека, но много адвокати просто таксуват твърде много пари за копи-пействане на документи и мисля, че те определено ще бъдат заменени и те трябва да бъдат заменени“, коментира разработчикът на изкуствения интелект.

   Източник: lex.bg

Свързани статии