Актуално

На фокус

АБВ за инцидента в Чешнегирово: Кой е американският некадърник, неразчел координатите?

АБВ за инцидента в Чешнегирово: Кой е американският некадърник, неразчел координатите?

28.07.2021

Втори фронт

2911


Бившият зам.-кмет на община "Родопи" и настоящ депутат от "БСП за България" Владимир Маринов е изискал от министерството на отбраната пълна информация за участието на самоубилия се старши лейтенант Тодор Манчев в американското учение. Това съобщиха на пресконференция в Пловдив председателят на АБВ Румен Петков и местният лидер Георги Илчев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

От отговора на МО става ясно, че учението изцяло е било организирано от САЩ, съгласно споразумение между двете държави. Припомняме, че при провеждането му американските военни нахлуха с оръжие в цех в село Чешнегирово в работно време и изплашиха до смърт работещите там.

При ежедневните доклади към българските оценители от американска страна обаче не са докладвали за напускане района на учението, нито за каквито и да е инциденти. След случая в Чешнегирово обаче последва поредица дисциплинарни производства във Военна полиция - Пловдив - двама уволнени и други наказани, сред които е и Манчев. Младият офицер след няколко месеца е трябвало да прави сватба, така че профилът му не се връзва с предприетото самоубийство.

От АБВ са твърдо решени да стигнат до край за изясняването на този случай - дали става дума за нелеп инцидент или оказан натиск. Депутатът Владимир Маринов има достъп до класифицирана информация и от партията ще настояват той да се запознае с всички подробности от проверката на Инспектората на МО.

Румен Петков е категоричен, че обществото трябва да знае какви мерки са предприети, след като американското посолство е информирано. Трябва да се посочи името и длъжността на този, който от американска страна е извършил престъпление. "Кой е некадърникът от американска страна, който не е разчел координатите на зоната за учение? Поименно – този е допуснал грешката с географското положение, този – че не е информирал българската страна" - посочи бившият вътрешен министър. 

Георги Илчев припомни, че американските бази у нас са създадени по споразумение между България и САЩ. Останалите страни-членки на НАТО подписват отделни споразумения за ползването. Учението в Чешнегирово е на американската армия, а не на НАТО.

    Източник: plovdiv24.bg

Свързани статии