Актуално

На фокус

99 години от рождението на Стоянка Мутафова

99 години от рождението на Стоянка Мутафова

02.02.2021

БНР

317


На 2-ри февруари се навършват 99 години от рождението на незабравимата българска актриса – стихийното бедствие Стоянка Мутафова. Една актриса, която не се побира в думи, а навярно нямаше да се побере и в границите на дома си, ако беше доживяла изолацията. Сама определя себе си като "голямо дете" и "гамен" и "хулиганка". 

Стоянка Мутафова е сред основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов", където караше публиката да се смее, влизайки в най-различни и запомнящи се роли. Позната е с превъплъщенията си в театъра и телевизията – Госпожа Стихийно бедствие, Баба Гицка, Баба Цоцолана... Нейните изяви започват в Радиото и тя до последно си спомня с любов за него. И въпреки висотата на думата "актриса", тя предпочита да нарича себе си "артистка". Споделя, че не иска да изпълнява ролята, а да я твори. Според Стоянка да си комедийна актриса е най-трудното. "Когато един текст е тъжен, както и да го прочетеш, все ще разп лачеш някого. Но да го разсмееш е най-трудното."

В звуковия файл можете да чуете коментара на Стефани Ангелова и запис от Златния фонд на БНР от 1972 година, в който Стоянка Мутафова споделя какво е да си комедийна актриса.

Свързани статии