Актуално

На фокус

93.8% от заразените с COVID-19 у нас са неваксинирани

93.8% от заразените с COVID-19 у нас са неваксинирани

26.08.2021

Втори фронт

860


Реалните измерения на връхлитащата ни нова вълна се очертават все по-ясно. Днес за пръв път главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкри какви са новите случаи на COVID-19. 93.8% от всички новозаразени през седмицата 17-23 август са неимунизирани. От 131 починали, само четирима имат някакво имунизационно покритие. При имунизираните до тежко протичане на инфекцията се стига само при случаи на друго сериозно хронично заболяване или много напреднала възраст, обясни пред Нова телевизия доц. Кунчев.

Шест от последните епидемични взривове в Бургас, където вълната е най-напреднала, са в социални домове, призна още главният здравен инспектор. "Докога ще търпим персонала, който има възгледи срещу ваксините, прочетени в интернет, да заразява хората, настанени там и те да умират", възмути се Кунчев. Именно сред работещите в социални домове най-често в чужбина бе наложена задължителна ваксинация, защото от това зависи живота на поверените в ръцете им възрастни хора. В България обаче дори стимулите за ваксинирани се приемат като дискриминация и насилие над неваксинираните.

Ситуацията в страната все още е много различна - така Кунчев обясни защо все още не предлага мерки на национално ниво. В Бургас например има 400 карантинирани, които са летовници чужденци. Във Велико Търново и Търговище, където ситуацията също е в червено, основният начин на пренасяне на инфекцията са гастарбайтери от Западна Европа, които организират големи семейни тържества. Това са местата, където става най-интензивно предаването на заразата.

Кунчев намекна и че учебната година у нас няма да започне радостно. Учениците в Ню Йорк ще започнат нормално учебната година, защото 100% от учителите са ваксинирани, изтъкна той. У нас нивото на ваксинация сред учителите е 20-30%. Това нищожно ниво на имунизация води до огромно напрежение в момента - учителите се страхуват от зараза, родителите са против децата да платят цената на антиваксърските настроения. Очертава се обаче да стане точно така - вече е ясно, че мерките към учениците ще бъдат затегнати до краен предел, като дори най-малките ще трябва да стоят по цял ден с маски.

"Няма какво да го мислим - каквото си надробим, това ще сърбаме", философски заключи Кунчев. Той напомни, че имаме две оръжия - ваксинация и мерки. Очевидно е, че ние няма да достигнем значимо ниво на ваксинация, затова остават мерките. Тях обаче вече никой не ги спазва. "Заради ваксините ни наричат медицински фашисти. За мерките се казва, че са дискриминация и насилие над личността. Съответно резултатът е ясен", коментира главният здравен инспектор. "Обществото не е готово да приеме реалността. У нас започват да се търсят теории, оправдаващи едно или друго", допълни той.

Както стана и при предишните вълни, Кунчев спусна нов праг за въвеждане на национални ограничения - когато цялата страна достигне нивата от Бургас, които в момента са около 300 нови случая на 100 000 души. "Тези ограничения обаче трябва веднага да бъдат обвързани с икономически мерки за помощ", коментира той. Кунчев смята, че новата вълна ще е по-лека откъм тежки случаи, но не и откъм бройки, тъй като делта вариантът е многократно по-заразен. Той имаше и една добра новина - тук-таме получилите първа доза надхвърлят значително очакващите втора, т.е. има заряд от нови хора, които се ваксинират.

Данните за изминалото денонощие

Днес националната система отчита 1601 нови случая на COVID-19, леко понижение спрямо предния ден, когато достигнаха 1911. В болница обаче имаме почти 3000 пациенти - 2985 души, в интензивни отделения се лекуват 262 души. За 24 часа са починали 48 души с COVID-19, с което само тази седмица сме загубили 146 души.

Не е ясно защо министерството на здравеопазването не споделя регулярно информация за дела на ваксинираните в тази статистика - далеч по-убедително средство от неумелите опити за агитация, които наблюдаваме в момента.

ОТБИВАНЕ НА НОМЕРА

Вчера здравното министерство излезе с любезно съобщение, в което напомня, че маските у нас все още са задължителни не само на закрити обществени места, но и по пазари, тържища и навсякъде, където има струпване на хора. В същото време контролът продължава да е невидим и противоепидемичните мерки безнаказано се пренебрегват - в обществения транспорт, в молове, магазини и пр. Особено фрапантно пренебрежение към ограниченията бе демонстрирано от магазин в Перник, който преди ден организира нощна разпродажба, привличайки стотици перничани без маски и социална дистанция. Постфактум магазинът ще бъде проверен и евентуално глобен от здравните власти.

МЕРКИ ПО ОБЛАСТИ

От утре София удвоява екипите на общинската полиция, които ще следят за носенето на маски в градския транспорт и на обществените места. Това каза кметът Йорданка Фандъкова за мерките, които общината взима срещу разпространението на коронавируса, цитирана от Би Ти Ви. Столичната полиция също ще помага в контрола, а от Столичния инспекторат ще проверяват за спазването на мерките в търговските вериги. Фандъкова призова хората да се ваксинират и отбеляза, че в последните дни се забелязва повишен интерес към ваксините. "От 1 септември съм създала организация за училищата и детските градини – когато учителите и персоналът имат желание да се ваксинират, можем да изпращаме на място екипи", обясни тя.

Със заповед на кмета Дарин Димитров в Търговище се въвеждат временни противоепидемични мерки от днес до 30 септември. Задължително става носенето на защитни маски на открити обществени места - пазари, тържища, и навсякъде на открито, където е невъзможно спазването на физическа дистанция от 1.5 м, съобщи пресцентърът на общината. Контролът по спазването на мерките ще се осъществява от кметовете на кметства, кметските наместници и определени служители на общинската администрация, съвместно с органите на МВР, регионалната здравна инспекция и областната дирекция по безопасност на храните.

Регионалната лекарска колегия в Благоевград сигнализира за липса на предпазни средства, антигенни тестове и препарата ремдесивир в болниците. "В условията на прогресивното увеличаване на заразените с коронавирус и усложненията при много пациенти, налагащи болнично лечение, все още няма адекватна реакция от държавата по отношение на снабдяването, както беше при предишните пикове на заразата", каза председателят на Районна лекарска колегия д-р Георгиев Георгиев, цитиран от БНР.  "Периодично очакваме както индивидуални предпазни средства, така и бързи антигенни тестове. За съжаление вече от няколко месеца ние не получаваме такива. От колегите чувам, че много по-малко като количество и много по-трудно се доставя ремдесивир".

  Източник: “СЕГА”

Свързани статии

Левицата