Актуално

На фокус

500 воини на дъгата на лагер под връх Персенк - някои голи, не ядат месо, къпят се с пепел, за да са до природата

500 воини на дъгата на лагер под връх Персенк - някои голи, не ядат месо, къпят се с пепел, за да са до природата

12.08.2022

Втори Фронт

539


Материал на 24 часа:

Според шефа на полицията в Смолян животът в бивака е по правилата за безопасност, няма алкохол и нередно поведение.

Жителите на село Осиково са доволни от пришълците - ще живне бизнесът им, един от съселяните им обаче подал жалба, че му влизали в имота

Над 500 души от цяла Европа са на бивак в местността Големите ливади на около 8 км от девинското село Осиково в подножието на връх Персенк. Те са последователи на движението Rainbow.

До мястото се стига за около час и половина пеша или с високопроходими автомобили. Бусове, каравани и коли са паркирани още преди началото на селото. Мястото се определя от специален съвет на организацията. А сбирките се провеждат в различни точки в Европа и Америка. България е била няколко пъти домакин.

“Целта ни е да се събираме хора със сходно мислене от цял свят, да контактуваме помежду си и после, чрез обичта към природата и с любов да променяме света към добро”, казват организаторите. Определят се като контракултурно движение за зелен живот и некомерсиализъм.

“Ходят голи, влизат в чужди имоти, събирането им е незаконно. Не се спазва необходимото за масово събитие”, казва Асен Каменов. Той е от селото, но живее в Пловдив. Има имот в същата местност, където е разположил каравана. Твърди, че му влизат в имота и че имало и други хора, които недоволстват.

“Всичко е съгласувано с общината, кметството в Осиково и собствениците на имотите. Подписани са инструкциите на пожарната и полицията”, казва Антония Начева, един от организаторите на събитието.

Според нея недоволният Асен също дал съгласието си. Дори им услужил с варел за вода в началото. Впоследствие започнал да преосмисля позицията си. Той твърди, че някой е влизал в имота му. Показал е и запис от камери. На клипа обаче се вижда как някои влиза и отпива нещо от бутилка и си излиза с празни ръце.

След сигнала на Асен представители на полицията заедно директора на горското и представител на пожарната са били на място.

“Хората са предупредени да не влизат вътре, защото е частна собственост, човекът има камери, но постоянно идват нови хора в местността и някои не знаят. Навсякъде има табели, че там не трябва да се влиза", казва Антония. Движението си има страница във фейсбук, където е порицано навлизането в частния имот.

“Всички в лагера са проверени. Няма нито едно криминално проявено лице. Няма и официална жалба. Не са открити наркотици. Събитието се провежда според правилата. Предупредени са да не палят огньове. Дори има пожарогасители там”, заяви шефът на ОД на МВР в Смолян старши комисар Костадин Пачеджиев.

Участниците във фестивала правят уъркшопове, йога демонстрации и уроци, пеят и се веселят в местността.

“Вярно е, някои ходят голи, но това не е в сексуалния смисъл на голотата, а да се чувстват по-близо до природата. А и местността е много отдалечена от населени места”, добавя тя. Правят се и семинари с различна тематика. В лагера има много музикални инструменти и спортни пособия.

“Всичко, което е правено за самото събитие, ще остане на място - кухня, маси, навеси, за да се използват от хората. Пазарува се от магазините в Осиково, използват се местните камиони и джипове срещу заплащане и хората също имат полза от нас”, обяснява Антония.

“Те са възпитани и позитивни хора.  

Имат правила на поведение. Голяма част са с престижни професии.

Те са на палатки в гората. Все едно аз да отида на море и да питам кмета на Равда дали ще ме пусне на плаж. Това е държавна собственост и всеки е свободен.

В техния лагер алкохол няма никъде, за наркотици не знам. Ходят голи, но не всички, а само определени хора. Те и на морето ходят голи, цели плажове има.

Никой в селото не се е оплакал досега. Който нарушава закона, да бъде глобен. Досега щях да им направя 20 акта, ако хвърляха безразборно отпадъци”, коментира кметът на Осиково Велин Палигоров.

Според него никой освен Асен Каменов няма нищо против чужденците. Те пазаруват от магазина в селото, ангажират срещу заплащане собственици на камиони и високопроходими автомобили, които имат полза, добавя той.

За да не се объркват, през няколко метра към Големите ливади има скупчени камъни и насочващи стрелки, рисувани с въглен. На дърветата пък има завързани оранжеви парцалчета, също за ориентация.

Гостите на родопското село реално са повече, отколкото постоянните му жители.

“Не ни пречат хората, нека видим и ние нещо различно. Населението на Осиково започва да намалява прогресивно. Пречат само на бракониерите в гората, плашат им животните”, казват на селския площад.

“Rainbow е създадена в САЩ през 1969 г. от хора, които са били против войната във Виетнам. Те живеели с дни в планините, а философията на организацията е заимствана от индианското племе хопи”, обяснява германецът Карстен.

Шамани от това племе пророкували, че на земята ще се появи ново племе от хора с много цветове на кожата и без националност, които ще преобразят земята и ще бъдат известни като Воините на дъгата.

Така движението получава името Rainbow (небесна дъга).

Всички съмишленици са напълно равнопоставени помежду си. Няма никакви религиозни или друг вид ограничения.

Събирането е некомерсиално: няма такса за участие и никой няма право нито да продава, нито да купува каквото и да било. Храната се финансира с лепта, пусната в шапка, която два пъти дневно се разхожда да събира дарения. Шапката се пуска обикновено след хранене.  

Участниците в събора пускат в нея толкова, колкото преценят. Разрешено е дори да не дадеш нищо. В лагера не се яде месо, не се пие алкохол, не се толерират наркотиците, абсолютно забранено е използването на телефони, лаптопи и таблети. Няма часовници. В лагера освен палатки има спящи и по хамаци и в спални чували.
Според правилата на организацията всички боклуци се събират разделно и се извозват през ден за рециклиране и изхвърляне.

Понеже перилните препарати са забранени, съдовете се миели с пепел и папрат. Пепелта се използва вместо сапун и за къпане. С нея посипвали и импровизираните тоалетни в горите, за да не се събират мухи, казват осиковци.

При заминаване чимовете от изкопаните тоалетни трябва да върнат обратно. Организаторите обещават всичко да възстановят, както са го намерили, и да прибират дори навързаните оранжеви парцалчета за ориентация.

Свързани статии