Актуално

На фокус

50-те лева за пенсионерите остават до края на мандата на служебния кабинет

50-те лева за пенсионерите остават до края на мандата на служебния кабинет

13.05.2021

Втори фронт

1690


Служебното правителство ще продължи помощта от 50 лв. за всеки пенсионер поне до края на мандата си. Това обяви след заседанието на правителството социалният министър Гълъб Донев. Финансовото положение на държавата е тежко, но 50-те лв. към пенсиите ще продължат да се плащат поне до края на мандата на служебното правителство. Изборите са насрочени за 11 юли, което означава, че добавката към пенсиите ще бъде запазена поне дотогава. Тя бе въведена миналия август от кабинета на Борисов и струва по 103-106 млн. лв. месечно. За тази година плащането й бе предвидено в бюджета на държавното обществено осигуряване само за първите три месеца на годината. На два пъти Борисов удължава мярката - за април и за май, като за целта бяха отпускани извънредно пари. Към момента това е и единственото известно решение за съдбата на социалните мерки, въведени от правителството на Бойко Борисов. За мерките, които подпомагат с доста спорен успех работещите и бизнеса - 60/40, 80/20 и пр., финансовият министър Асен Василев поиска малко време, за да се прецени какво може да се направи.

Социално-икономическите мерки заради пандемията са били една от основните теми на първото заседание на служебния кабинет. Проблемът е, че финансирането на повечето е до края на май, а останалите до края на юни, обясни Донев. Съзнаваме, че се намираме в тежко положение и обществото очаква решения, добави той.

Нито Донев, нито финансовият министър Асен Василев казаха откъде ще бъдат отделени нужните над 300 млн. лв., за да се осигури помощта за пенсионерите.

Текат разговори и с министрите на икономиката и туризма за мерките в помощ на бизнеса, защото ако той работи ще има пари за всичко, ако не работи няма да има пари, бяха единствените думи на Василев.

   Източник: GLASOVE

Свързани статии

Левицата