Актуално

На фокус

5 съвета как да говорите с близки и роднини, които вярват в конспирации

5 съвета как да говорите с близки и роднини, които вярват в конспирации

24.12.2020

BBC

2021


Празниците наближават и неминуемо на масата ще бъдат повдигнати теми от порядъка на общество, политика, наука, история и прочее. Как да се справим с близки хора и роднини, които вярват в меко казано глуповати конспирации, заблуди и митове? Как да общуваме с тях по празниците без да се скараме? На 21-ви декември в престижната британска медия BBC излезе статия със заглавието „Как би следвало да говорите с приятели и роднини, които вярват в теории на конспирацията?“. Статията бързо обиколи интернет средите и беше особено популярна сред по-прогресивните, модерни хора, за които е нещо като хоби подигравката с простоватия „народ“, вярващ във всякакви митове и легенди. Статията дава няколко много добри съвети за това как да говорим с близки, които вярват в такива неща. От британската медия препоръчват 5 неща: Запазете спокойствие, не бъдете пренебрежителни, задавайте въпроси, насърчавайте критичното мислене, и не забравяйте, че резултатите няма да дойдат веднага. Нека разгледаме предложенията на учените към BBC в контекста на няколко често срещани примера, с които всеки от нас неминуемо се е сблъсквал.

На първо място BBC препоръчва – Запазете спокойствие! Сестра ви учи трета година в университета в Есекс и е убедена в теорията за зловещ Патриархат, който я потиска заради пола ѝ? Повярвала е в мита, че жените получават по-ниско заплащане за еднакъв труд? Че нещо невидимо постоянно ги спира в политиката и бизнеса само, защото са жени? Най-важното е да запазите спокойствие и да я изслушате внимателно! Разберете - тя е само на 22 и живее в среда, в която тези постулати и конспирации на съвременното феминистко движение виреят по-успешно и от коронавируса, нормално е да им повярва.

 

На второ място – Не бъдете пренебрежителни! Малкият ви братовчед тъкмо е открил милениъл атеизма, по цял ден слуша Кристофър Хичинс и Ричард Доукинс в Ютюб, мисли си, че през средновековието хората са вярвали в плоската земя, а църквата е спирала науката и горяла всеки учен? Не му се подигравайте! Момчето едва ли е прочело и една сериозна историческа книга за периода, камо ли да вникне в сложната връзка между науката и религията през вековете. Ще искате да му се изсмеете какъв наперен отворко е станал по тема, от която си няма понятие, но така само ще го озлобите и тласнете още повече в грешната посока.


Модерната поп култура, филми, сериали и особено стенд-ъп комици създават почти на конвейер нови поколения от наперени тийнейджъри атеисти, убедени, че са открили топлата вода. Не се дразнете и не бъдете пренебрежителни – повечето от тях в последствие надживяват този етап в развитието си, прочитат по някоя книга, вникват по-дълбоко в историческите процеси и дори да не надраснат атеизма поне престават да бъдат толкова нелепи в разбиранията си за историята на религията.


На трето място идва съвета - Задавайте въпроси! Приятелката ви гледа американски ток шоута с комици като Джон Оливър и Тревър Ноа и е убедена в отвратителния расизъм срещу небелите на Запад? Силно подкрепяше Black Lives Matter движението и смята, че трябва да се борим с расизма на белите хора? Опитайте се да ѝ задавате въпроси, вместо да я поучавате:

„Как така по официалната статистика на ФБР през 2019-та на всеки 10,000 ареста на чернокожи в САЩ са убити 3-ма души, а на всеки 10,000 ареста на бели са убити 4-ма? Нали цялото BLM движение беше срещу това, че полицията убивала прекомерно повече чернокожи?“.

На четвърто място BBC препоръчват – Насърчавайте критичното мислене! Чичо ви Пенчо е гласоподавател на Зелените, понеже много обича морето и природата, типичен стар къмпингар. Убеден е в глобалното затопляне и че само зеленото движение по света и „природозащитниците“ се борят срещу този прииждащ катаклизъм. Вместо да му противоречите или изказвате алтернативна теза – съгласете се! Кажете:

„Да, нека приемем, че е точно така – въглеродните емисии от човечеството затоплят планетата и това трябва да спре максимално бързо. Какво казват учените навсякъде, че най-бързо може да спре това отделяне на въглерод? Точно така - атомната енергия и нейното моментално развитие, приложение и инвестиране. А кой агресивно и яростно саботира развитието на атомната енергия навсякъде, като дори прокара забрана в Германия? Забрана, с която взеха, че се увеличиха въглеродните емисии, понеже се наложи загубената от атомните централи енергия да се замени с въглища?

Ахаа, Зелените ли? Хмм, интересно. Нека тогава обсъдим, критично, защо ги подкрепяш бе чичо Пенчо, щом вярваш в глобалното затопляне?“

На последно място от BBC ни предупреждават - Не очаквайте резултати веднага! Няма как с магическа пръчка да излекувате заблуди и убеждения, насаждани с години. Няма как на човек, добил представа за световната история предимно от филмите, които е гледал, да налеете книги в главата. Или на ошлайфан от предавания на американски комици активист да изземете основата на политическите му възгледи. Каквото и да правите, почти със сигурност вашите приятели и роднини ще продължат известно време да вярват в митовете и легендите, които са приели като част от идентичността си.

Може би ще вярват още известно време, че Путин е избрал президента на САЩ през 2016-та и праща рубли на всички политици, с които самите те не са съгласни. Може би ще настояват, че ЛГБТ идеологията се бори за човешки права, а не политически и социални привилегии. Или че абортът е „човешко право“. Може би ще споделят периодично по някоя статия от сайтове за фалшиви новини тип CNN, POLITICO или Guardian. Но това не значи, че са изгубена кауза – с постоянство, търпение и най-вече факти и наука дори най-закоравелият последовател на конспиративни теории и исторически митове може да бъде просветен.

Свързани статии