Актуално

На фокус

40-годишен българин загина след падане от 70 метра в ТЕЦ-Козани

40-годишен българин загина след падане от 70 метра в ТЕЦ-Козани

17.04.2021

Бойка Атанасова

787


40-годишен българин и друг 45-годишен гръцки гражданин загубиха живота си вчера след падане от 70 метра височина по време на работа в ТЕЦ Агиос Димитриос в град Козани.

Трудовата злополука е в следствие на повреден по време на работа механизъм на строителен асаньор, в който се намирали двамата.

Работили са във фирмата-подизпълнител, базирана в чужбина, и са предприели десулфуризацията на 5-и блок на станцията

"От информацията към момента, вероятно е имало повреда в саньора, с който майсторите се качват нагоре и надолу, за да си свършат работата. Те са подобни на тези, използвани за почистване на прозорците във високи и стъклени сгради ", заяви президентът на GENOP PPC Георги Адамидис като уточни, че от двамата души, които загубиха живота си, единия е грък от Флорина, а другият гражданин на България.

Трагедията е огромна и спира дъха дори на най-смелите, от гледката, с която пожарникарите и спасителните екипи се сблъскали след смъртта на двамата мъже.

Според информацията единият е паднал на земята от 70 метра височина, а вторият, докато е падал, тялото му се е заплитало във въжетата, в резултат на което е висял по тях.

Според директорът на фабриката Василис Цигас, компанията и служителите имат опит и притежават всички необходими сертификати за изпълнението на проекта. Служителите на компанията са приключили работата по полуохладителната кула през есента, но са спрели поради ниските зимни температури, за да продължат през пролетта.

Изпълнител на проекта е компанията AVAX, а двамата загинали работници са били наети от подизпълнителя MUEHLHAN Cyprus Ltd.

Точните обстоятелства на инцидента се разследват.

Източник: в. “Труд”

Свързани статии