Актуално

На фокус

39-годишен шофьор с множество нарушения е причинил тежката катастрофа, при която загина френски гражданин

39-годишен шофьор с множество нарушения е причинил тежката катастрофа, при която загина френски гражданин

25.09.2022

Втори Фронт

2024


Тежка катастрофа с жертва и ранени в София. Спортен автомобил, управляван от шофьор с множество глоби за превишена скорост, отнесе друга кола на Околовръстното шосе в София. Пред очевидци мъжът разказал, че карал със 150 км/ час. По думите им той е бил в неадекватно състояние. При инцидента на място е загинал френски гражданин, а неговата спътница е в тежко състояние в болница. Ранен е и 46-годишният шофьор на отнесения при пътния инцидент автомобил.

Около 4 часа сутринта спортен автомобил се движел с висока скорост по Околовръстното шосе, Михаил и приятелката му се разминали с него.

"Прехвърча покрай нас точно като изтребител. При което след още 2-3 секунди се чува един страшен звук под формата буквално на взрив", разказа Михаил Главчев, очевидец.

Спортният автомобил ударил движещия се пред него и го преобърнал по таван.

На място Михаил и приятелката му разбрали, че в ударената кола към летището пътували двама французи, които били на почивка в Банско, а шофьорът е собственик на хотела, в който отседнали. Разговаряли и с водача на спортната кола.

"Както казваше, че се е движел и ударил с над 150 километра, лично мен ми го каза, в следващия момент пред полицаите каза около 100-120. Без да преувеличавам, този човек беше много, много, много пиян", допълни Михаил Главчев - очевидец.

"Първо се вайкаше - леле ударих хората, но след това взе телефона, обади се на някой познат и го чух - ударих една кола- панамерата е на кайма", каза Биляна Борисова - очевидец.

Спортният автомобил е собственост на фирма, съобщиха разследващите. Все още не е ясно с каква скорост се е движил той.

"Колегите от СДВР, когато са правили оглед, не са констатирали никакви следи от спирачен път. Не е имало опит да се задейства очевидно спирачната уредба на автомобила. Водачът е отказал да бъде тестван на място за алкохол и наркотици. Но в последствие е дал кръвна проба във ВМА", заяви Десислава Петрова - зам.-градски прокурор на София, говорител на Софийска градска проуратура.

Резултатите се очакват до 24 часа. По данни на МВР за последните 11 години 39-годишният шофьор има 23 глоби за превишена скорост. 11 от тях, на стойност близо 2000 лева, все още не са платени.

"Някои от тях са на стойност 400, има няколко и на стойност 600 лева, което предполага, че съгласно закона превишението на скоростта е било с над 41 километра над ограничението", заяви комисар Радослав Начев - заместник-началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР.

"От днес този водач е лишен от право да управлява МПС минимум поне докато не излязат резултатите от медицинските експертизи. Контролът е завишен на максимум, няма да спираме, докато не отстраним всичките тези водачи от пътя", заяви главен иснпектор Лъчезар Близнаков - ГДНП.

От прокуратурата искат глобите за нарушения на пътя да се връчват електронно и да се завишат наказанията за виновниците за катастрофи.

"Както и отнемане на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества", каза Христо Кръстев - заместник-градски прокурор на София.

Няма данни шофьорът на спортната кола да е осъждан. Той е в ареста за 72 часа и е с обвинение за причиняване на катастрофа заради несъобразена скорост.

Източник: БНТ

Свързани статии