33% от лекарите в страната са заявили желание да се ваксинират

33% от лекарите в страната са заявили желание да се ваксинират

14.12.2020

БНТ

174


33% от лекарите в страната са заявили желание да се ваксинират. Това съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се срещна днес с шестимата директори на РЗИ-тата, отговорници по региони за изпълнение на националния план за ваксинация. Националният план беше одобрен в началото на декември. В него беше разписано първо да бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР.

На срещата днес е бил изготвен алгоритъмът на т.нар. пътна карта на имунизационния процес, съобщи д-р Паздеров. Той включва логистика, организация на кабинетите, които ще бъдат обособени. Предстои да бъде издаде заповед.

47 мобилни екипа в цялата страна ще са ангажирани с ваксинацията, поясни ще той.

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 у нас ще протече в 5 фази

Медиците са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Ваксината ще им позволи да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти.

Според Националния план за ваксиниране страната се разделя на 6 региона, като всеки един от тях има отговорник, който извършва централната логистика - РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов. Сред първите им задачи беше изготвянето на списък на лекарите, които ще се ваксинират.

Свързани статии