Актуално

На фокус

29 млн. дози ваксини са открити в завод на AstraZeneca в Италия, Брюксел иска обяснение

29 млн. дози ваксини са открити в завод на AstraZeneca в Италия, Брюксел иска обяснение

24.03.2021

Втори Фронт

988


Докато AstraZeneca не успя да осигури договорените за страните от ЕС количества от ваксината срещу COVID-19 за първото тримесечие, запас от 29 милиона дози на компанията е открит близо до Рим. Брюксел задава въпроси, съобщава френското радио Юроп 1 - една от водещите радиостанции във Франция, цитирано от OFFNews.bg.

Ла Стампа цитира източници от ЕС, които казват, че първоначално тези дози са били предназначени за Великобритания, но износът е спрял, след като блокът въведе механизъм за ограничаване на износа на ваксини.

Ла Стампа съобщава, че AstraZeneca не е предупредила властите на ЕС за дозите, които се съхраняват в обекта, управляван от компанията Catalent в Анани, на югоизток от Рим. Но след проверка на завода в Халикс, комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон се заинтересува къде отиват дозите, произвеждани в холандския обект, което го накара да предупреди италианските власти да разгледат въпроса. Така Брюксел искаше да провери уклончивите твърдения на компанията за това какво всъщност произвежда в Европа.

Инспектори, изпратени от италианското правителство, откриват ваксините в предприятието в Анани. В този обект ваксините се разпределят във флакони. "Установено е, че проверените партиди са предназначени за Белгия", се казва в изявление на италианските власти, цитирано от Файненшъл Таймс.

Марио Гарджуло, регионален президент на Catalent за Европа, потвърди, че съоръжението е посетено, като добави, че инспекторите "са установили, че документацията на компанията е в ред".

„Във всеки един момент има количество на ваксинното вещество, готово за пълнене и опаковане, и опаковани флакони, очакващи изпращане до дистрибуционните центрове на AstraZeneca“, каза още Гарджуло, предава Файненшъл Таймс.

Резерв толкова голям, колкото са и доставените за ЕС ваксини

Откритите 29 милиона дози от ваксината повдигат многобройни въпроси, имайки предвид, че AstraZeneca достави едва 30 милиона дози за това тримесечие при договорени три пъти по-големи количества. Тогава за кого е предназначен този запас? Страните-членки искат конкретни отговори от компаниите, коментира радиото.

Не е необичайно обектите за пълнене и опаковане като този в Анани да обработват голям брой дози едновременно, а отделни партиди ваксини могат да включват милиони дози. Catalent няма поглед и не може да каже къде се изпращат дозите, съобщава източник на Файненшъл Таймс, запознат с въпроса, тъй като това решение зависи от клиента - в случая AstraZeneca.

Възможно е тези дози да са запазени за ЕС и само да се изчакват окончателните тестове, но Брюксел подозира, че една част от тях са предназначени за износ. Великобритания заяви, че разчита за своята ваксинационна кампания на ваксини AstraZeneca, произведени на континента. 

Миналия месец Италия спря 250 000 дози, опаковани в Анани, предназначени за Австралия. Оттогава от AstraZeneca не са подавали други заявки за износ. На заседание на парламентарната комисия във вторник генералният директор на отдела по здравеопазване и безопасност на храните на Комисията Сандра Галина заяви, че не е знаела за дози от Оксфорд /AstraZeneca, напускащи блока, след като беше отказано искането за износ за Австралия.

   Източник: Гласове

Свързани статии