Актуално

На фокус

2 трилиона долара

2 трилиона долара

27.08.2021

Дахер Фарид, фейсбук

2062


2 трилиона долара.
Толкова американците казват, че са похарчили за Афганистан.
Искали са да наложат равенство между половете. Откак са там обаче Афганистан са на 157-о място, т.е. шестото най-лошо по това отношение. Коефициентът на майчината смъртност е 9-ят най-лош в света. С един от най-ниските проценти на момичета, ходещи на училище. 
Според ООН над 33% от населението страда от недохранване.
И всичко това за 2 трилиона долара.
За сравнение, по време на социалистически Афганистан, проклетия социализъм, е имало 50000 жени, служещи в армията, 40 % от лекарите са били жени, а 60% от преподавателите в университета на Кабул са били също жени.
Строяли да се заводи, канали, болници. СССР са похарчили повече пари за Афганистан, отколкото за коя и да е друга страна през този период. И то не защото са добри. А защото се конкурирали с американците, които също се надпреварвали да инвестират. Имало е конкуренция. Надпревара. Малките печелят от това.
А сега най-масивните строежи са военни бази. Страната се превърна в световен център на хероина, като се произвежда 90% от световната продукция, а 95% от хероина в Европа е с афганистански произход. Световен лидер на производството и на хашиш. И въобще 84% от нефармацевтичните опиати са правени в Афганистан. В същото време, една от най-бедните в света. Страна, с изключително ниски стандарти и евтина работна ръка, а това означава огромни печалби. Целта е да се държи бедно населението, безпомощно. Поне така изглежда отстрани. Според официални източници печалбите от опиати са 4 милиарда долара. Според други - много повече. 
И всичко това не защото американците са лоши. А защото нямат конкуренция и се самозабравиха. Станаха точно това, в което обвиняват другите - в империя на злото. Поне за хората от региона.
Аз ако исках наистина да видя добрата страна на САЩ, бих се помолил да имат конкуренция, я Китай, я някой друг. А не като ходещо безмозъчно зомби по цял ден, с пяна на устата да рева срещу Китай и Русия. Вижте Етиопия. Откак започна съревнованието там процентът гладуващи бе смъкнат от 70% на 30%. Не е ли конкуренцията един от стълбовете на демокрацията?
Затова замислете се следващият път като някой цъфне и пак злобно квичи и реди с треперещи от злоба устни едни и същи епитети. Без дори да опита да погледне цялата картина. С празен изцъклен поглед, без особени признаци на интелект или разбиране за реалността. Без познания за етноси и обичаи. Без цифри и усет. Кой е реално комунистът тук, кой иска да наложи тоталитаризъм?
Крякането по инерция и дупенето пред силите на деня няма да ви направи да изглеждате по-могъщи. Напротив. Изглеждате като комсомолци. Доносници. Едно време хората, които  са критикували комунизма са ги обвинявали във фашизъм и империализъм. По какво се различавате, ако мога да попитам?
Онзи ден изгледах Метрополис за стотен път, можете ли да повярвате, че е правен 1927-а? После ми се мярна някъде Батман срещу Супермен. Можете ли да повярвате, че е правен 2016-а? И моята майка се казва Марта, мили Боже!

[video]

Свързани статии