Актуално

На фокус

2-годишно дете получи химически изгаряния докато е на детска градина в София

2-годишно дете получи химически изгаряния докато е на детска градина в София

17.09.2021

Втори фронт

1102


2-годишно дете е прието в "Пирогов" с химическо изгаряне от 2,5%, като вероятната причина е неплежност на учителите в яслата, която посещава. Това разказа бащата на детето Георги Събински пред бТВ.

Преди дни от яслата се обаждат на майката, че детето има обрив и лишейчета по част от кожата. Личният лекар и дерматологът, при които водят детето, не могат да преценят каква е причината за зачервяването - дали е ухапано от насекомо или друго нещо. Цялата нощ премина в страдания за детето. След появата на открити рани и мехури, родителите водят детето в Пирогов, където го приемат по спешност, разказа бащата.

На следващия ден медиците са категорични, че момиченцето е с химическо изгаряне. Състоянието му е добро, но най-вероятно ще му останат белези по част от кожата.

Директорката на ДГ "Здравец" Наталия Маринова твърди, че в детското заведение се използва само един препарат за дезинфекция, който е поставен на недостъпно за децата място и е разрешен и сертифициран за употреба в детски заведения. Вътрешна проверка тече в градината.

Препарати от детската градина са изпратени в лаболатория, за да се установи могат ли те да си причина за инцидента с детенцето. 
Четири човека наблюдават всяка група, никой не знае какво е станало с мойто дете. Ще си търсим правата в съда, заява Събински.

Веднага след като получих информация за инцидента, изпратих екипи както от дирекция „Образование“, така и от дирекция „Здравеопазване“, а по-късно и зам.-кмета отиде на място, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„По първоначална информация дезинфектантите не се съхраняват правилно, но предстои проверката да бъде приключена. В зависимост от отговорността на всеки един от хората, които работят там, ще бъдат наложени съответните дисциплинарни наказания“, заяви кметът.

  Източник: novinite.bg

Свързани статии