Актуално

На фокус

185 германски актриси и актьори обявиха в манифест, че са ЛГБТ

185 германски актриси и актьори обявиха в манифест, че са ЛГБТ

05.02.2021

Гласове

1049


„Досега не можехме да засегнем открито личния си живот в нашата професия, без да се страхуваме от последствия за професионалния ни живот“, пишат авторите на манифеста. 

Сред тях са известни личности в Германия, като Годехард Гизе, Марк Вашке, Марен Кройман, Карин Ханчевски, Улрих Матес, Яеки Шварц или Мави Хьорбигер. 

Всички те се определят като лесбийки, гейове, бисексуални, транс, куиър или небинарни и съжаляват, че тези сексуални идентичности не са достатъчно популяризирани на германската културна сцена. Някои вече са признали пред семейството или приятелите си, но не и публично.

"Ние не сме видими публично с нашата полова идентичност. Винаги се предполага, че принадлежите към нормата", споделя Годехард Гизе, открит в сериала Deutschland 83.

Актрисата Карин Ханчевски, която участва в телевизионни филми като Tatort или Cobra Alert, обяснява, че няколко души са я посъветвали да не разкрива своята хомосексуалност по време на кариерата си, предупреждавайки я, че това може да ѝ навреди в получаването на роли.

"Винаги съм имала утопичното желание, ако някога направя признание, това да има политическа и социална значимост. Като отделен човек, трябва да съм безумно известна, за да променя нещо", обяснява тя, вярвайки, че групата цяло група би могла да предизвика промяна.

 

Свързани статии