Актуално

На фокус

160 лева глоба, ако не сме се преброили онлайн и изгоним анкетьор, дошъл на място

160 лева глоба, ако не сме се преброили онлайн и изгоним анкетьор, дошъл на място

04.09.2021

Втори фронт

1293


Преброяването започва в полунощ на 7 септември

Три дни до старта на преброяването на населението на България, то ще бъде в 2 части. В полунощ на 7 септември НСИ ще пусне специална интернет система, в която всеки желаещ може сам да се преброи онлайн. Необходимо е единствено да се регистрира.

Вторият етап е от 18 септември. Тогава тръгват преброителите по домовете в цялата страна. Въпросите ще бъдат 75.

Свързани са както със самите нас, така и със сградата и жилището, в които живеем, както и с колко хора го обитаваме.

За последен път у нас преброяване на населението е имало през 2011 г. Тогава населението в страната ни е било близо 7,4 млн. души.

Първото броене в България е направено края на 1900 г. Данните сочат, че българите тогава са били близо 3, 500 млн. души, което е два пъти по-малко от преброените през 2011 г., припомня bTV

Според данните на НСИ ръст на българите е отчитан до 1985 г. Тогава сме били близо 9 млн. души, като от тогава насам броят на населението в страната е паднал с близо 2 млн. души.

Първокурсникът Константин Илиев ще е преброител в Русе. Той ще разполага и с личните данни на хората, които не са се преброили през интернет.

Тези данни ще се дават на мен или на някой от другите преброители и е строго забранено разпространяването им. Както за вас има глоби за такива неща, за нас също има санкции. Ще ни бъдат раздадени баджове с информация за нас за това, че сме достоверни източници, а не измамници“, заяви той.

Ако откажем участие в преброяването и изгоним преброителя, дължим глоба 160 лева .

Според Магдалена Костова от Дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ отговорите на въпросите са само декларативни и няма да се проверява например пощата на жилището.

Ако решим сами да се преброим, е необходимо да си направим регистрация в интернет. Там ще ни бъдат поискани ЕГН-то и документ за самоличност.

Тези данни са необходими, защото директно правим справка с базата данни на МВР за документите. Те не се запаметяват и ние не ги употребяваме единствено получаваме отговор „да“ или „не“. Ако отговорът е „да“ – продължава самопреброяването. Ако е „не“ значи има нещо сгрешено“, обясни зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

Експертите се надяват и по-голямата част от населението ни този път да го направят електронно. За сравнение през 2011 година, през интернет са гласували 42 % от хората.

 Източник: onovinie.eu

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания