Актуално

На фокус

16 години невинни

16 години невинни

19.02.2021

onovini.eu

1487


Шестнадесет години са ужасно много време в политиката. Това са 4 президентски мандата в САЩ и половината български преход след комунизма

За първите 16, след като става независима държава, икономиката на Сингапур пораства 14 пъти. За 4 пъти по-малко време Грузия успява напълно да реформира данъчните и полицейските си служби. Десетилетие и половина не са достатъчни, за да започне ГЕРБ и в частност Йорданка Фандъкова да поема вината за случващото се в София, пише Капитал.

Вече всички знаят, че незаконен кабел уби дете в центъра на града. На специална пресконференция, свикана един ден по-късно, след като БСП поиска оставката ѝ, Фандъкова обясни надълго как нейното ръководство в общината няма никаква съпричастност към нелепия инцидент.

Вината носели ЧЕЗ и районният кмет на Триадица (който, удобно, е от „Демократична България“ и също така е избран преди година и три месеца). За да е ясно: проблемният павилион е там от 10 години. Никога не е бил узаконяван, но работи. Плаща наем на държавна болница, получил е разрешение от държавната Агенция за безопасност на храните да продава ядки, получава от тогавашната районна администрация (ръководена от ГЕРБ) документ, с който се връзва към ЧЕЗ, плаща си сметките за ток.

Кабелът минава през общинска собственост – светофар и тротоар, както и през общинска шахта. Парите от наеми на преместваеми обекти отиват в бюджет на „Московска“ 33, а не в районното кметство.

Това са един куп институции в държава и град, управлявани от една партия и един човек. За да може всичко това да е възможно, един куп закони, разпоредби, инспекторати са си затваряли очите дълги години. И дори когато цялата тази управленска немарливост и разкапаност водят до смърт, никой от тези хора, начело с четиримандатния кмет на София, не е виновен.

Непоемането на отговорност за нищо е част от рецептата, с която Фандъкова и ГЕРБ удържат вече толкова време в управлението на София. Шестнадесет години впрочем – целият живот на момчето, което загина.

Свързани статии