Актуално

На фокус

15 месеца шефът на спецсъда умува по делото срещу Ценко Чоков

15 месеца шефът на спецсъда умува по делото срещу Ценко Чоков

22.05.2021

Втори фронт

2747


15 месеца не стигнаха на председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев да се произнесе по делото срещу бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков. Това се вижда от електронното деловодство на съда. В състава, който на 19 февруари м.г. е приел казуса за изяснен, са още бившият член на Висшия съдебен съвет Магдалена Лазарова и Красимира Костова. Ушев е докладчик по делото.

Пред "Сега" той обясни, че още не е готов със съдебния акт още не е изготвен, тъй като делото е с голяма фактическа и правна сложност. Ушев допълни, че знае, че е забавил решението си, но го пише отдавна и ще е готов до края на месеца. "Може би това е най-сложното дело, което съм писал", допълни той.

На първа инстанция в спецсъда през май 2018 г. Чоков се призна за виновен по три от петте обвинения срещу него и осъден на четири години и половина затвор. Част от тях ще му бъдат приспаднати, тъй като той прекара повече от година в ареста. Според съда Чоков е невинен по обвиненията за лихварство и ръководене на престъпна група, но виновен отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж. За да чуе присъдата на спецсъда, Чоков беше докаран с линейка и влезе в съдебната зала на носилка.

Синът му Мартин бе осъден на 4 години затвор, обществено порицание и глоба от 5000 лева за закани за убийство, лихварство и побой. Чоков-младши бе оправдан по обвинението за участие в организирана престъпна група. Останалите обвинени за участие в престъпна група бяха признати за невинни, един беше признат за виновен по обвинение в лихварство. Чокови бяха осъдени и да платят общо над 60 000 лева обезщетение по граждански искове срещу тях.

Преди дни апелативният спецсъд е разгледал искането на Мартин Чоков да бъде отменена забраната му да напуска страната, но магистратите са отхвърлили молбата му. Затова обаче са намалили гаранцията му от 100 хил. лв. на 80 хил. лв.

Протакане

Подобно дълго мислене не е изключение за апелативния спецсъд. На бившия член на Висшия съдебен съвет и настоящ апелативен спецсъдия Галя Георгиева например й трябваха 11 месеца, за да напише решение по дело срещу бившия шеф на Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев. Георгиева написа решението едва след като Ушев й определи 3-месечен срок, който също не беше спазен.

Повече от 12 месеца апелативният спецсъд мисли и по прословутото дело "САПАРД".

От 27 януари 2020 г. е обявено за решаване делото срещу бившия кмет на Батак Петър Паунов, който бе оправдан на първа инстанция.

Още по-крещящо е забавянето по делото срещу бившия шеф на ИАРА Янчо Янев, който чака апелативните съдии да се произнесат по казуса му от ноември 2019 г.

    Източник: SEGA

Свързани статии